"Zastupitelé na svém posledním letošním jednání schválili běžný rozpočet ve výši 257 593 360 korun, jeho kapitálová část je ve výši 79 240 000. Celkový rozpočet na rok 2023 je tak v meziročním srovnání přibližně o 44 milionů vyšší," zveřejnil přesná čísla mluvčí chodovské radnice Martin Polák.

„Současná mimořádná doba se podepsala i na našem rozpočtu. Nicméně si myslím, že Chodov nemusí dramaticky šetřit, máme zdravé finance a poměrně silné rezervy. V budoucnu se ale budeme muset zaměřit na efektivitu vydaných peněz na provoz města. Nebude to o škrtání, ale o prioritách investic a novém přístupu k městskému majetku,“ okomentoval rozpočet starosta Chodova Patrik Pizinger.

Jeden z největších trhů s vánočními stromky je hned za hranicemi
Jeden z největších trhů s vánočními stromky je hned za hranicemi

Mezi investiční priority v příštím roce zařadil starosta dostavbu knihovny. Na řadu podle něj přijde také obnova vozového parku městského záchranného systému, klimatizace v kulturním a společenském středisku, konkrétně v předsálí Bravíčko, dále to bude rekonstrukce a posílení elektrických rozvodů ve druhé základní škole, úprava zahrady v mateřské škole ve Školní ulici či projektová dokumentace na očekávanou novou zahrádkářkou kolonii.

V sousedním Sokolově navržený rozpočet předpokládá na rok 2023 příjmy ve výši 700 milionů a výdaje ve výši 1,1 miliardy korun včetně rezerv. Město tímto rozpočtem pokryje běžné výdaje na svůj provoz, navíc z přebytků hospodaření předchozích let bude financovat i investice naplánované ve výši 269 milionů korun. I přes naplánované výdaje uspoří z přebytků minulých let rezervu hospodaření na neočekávané situace a další investice ve výši 200 milionů.

Dvanáctiletá autistka Lilien relaxuje kresbami, které dokonce vystavuje
Dvanáctiletá autistka Lilien relaxuje kresbami, které dokonce vystavuje

V příštím roce se chce město zaměřit na dokončení již zahájených investic a opravu silnic a ulic. Mezi plánované významné investice patří stavební úpravy objektu bývalé hygienické stanice za 31 milionů korun či dokončení rekonstrukce bytového domu v Chelčického ulici za 19 milionů korun. Z komunikací je plánována mj. oprava ulic Slovenská, Kovářská, Sokolovská či stavba parkovišť v ulicích Heyrovského, Hornická a Běžecká. Dále se bude město věnovat úpravám přechodů pro chodce a autobusových zastávek, rekonstrukci multifunkčního objektu v areálu Baník Sokolov, obnovám odborných učeben ve školách i opravám budov škol v celkovém objemu desítek milionů korun.