Konečně, jásají chovatelé a majitelé čtyřnohých mazlíčků. Nový občanský zákoník se přestal na jejich domácí miláčky koukat jako na obyčejnou věc.

„Trvalo to ale dost dlouho, než někdo pochopil, že pes nebo kočka nejsou obyčejnou věcí, ale živým tvorem," řekla chovatelka Dana Hrubá z Chebu. „Mrzí mě jen, že tak jasná věc se v občanském zákoníku změnila až nyní."

Zvířata tak mají v současné legislativě zvláštní postavení a přestala být věcí. Pokud člověk v minulosti zvíře úmyslně zabil nebo zranil, šlo jen o poškození cizí věci. Majitel se tedy nedočkal ani adekvátní náhrady.

„Znám případ, kdy člověk zabil kamarádovi psa," podělil se o zkušenosti Václav Matějka z Mariánských Lázní. „Finanční náhrada, kterou dostal, byla spíše směšná. Nikdo nezohlednil, kolik času ho stálo psa vychovat, vycvičit, kolik ho stáli veterináři, a to už nemluvím o citové újmě, kterou celá rodina utrpěla."

Změnu přinesl právě nový občanský zákoník. „Dříve policisté některé skutky posuzovali jako poškozování cizí věci," uvedla tisková mluvčí policie Kateřina Böhmová. „Stejně tak při krádeži zvířete šlo o odcizení věci. To už v současné době neplatí."

Podle policistů se tak může stát, že od letošního roku budou krádeže zvířecích miláčků šetřit mnohem častěji. Dříve totiž ne každý majitel krádež nebo zabití svého pejska hlásil. Co se ale v žádném případě nemění, jsou tresty za týrání zvířat. Ty totiž upravuje trestní zákoník.

„A to je velká škoda," řekla Kamila Kunová z Mariánských Lázní. „To bych změnila také a přitvrdila. Aby tomu zvěrstvu byl už konečně konec."