"Situace je vážná a musí zasáhnout stát. Sdružení zasedá v pátek a podporujeme rychlé řešení," řekl Suchan. Firma Autobusy Karlovy Vary odebírá desetitisíce litrů Ad Blue měsíčně. "Během dvou tří týdnů vzrostla jeho cena o 300 procent. A to není vše. Zdražují i pohonné hmoty či náhradní díly. Vše to koresponduje s dnešní dobou," říká Suchan.

Sdružení prý složitou situaci řeší na všech úrovních. "Stávají se situace, kdy autobusy nebo náklaďáky nemají možnost Ad Blue dotankovat a zůstávají stát. Dodávaly ho tři firmy v okolí. Jedna skončila a druhá omezuje," říká. Ekonomická situace a dění v zemi tomu podle něj nahrává a ceny rostou raketově.

Po Sokolově jezdí kontejnery a bourají do aut. Ve školce zasahovali hasiči
Po Sokolově jezdí kontejnery a bourají do aut. Ve školce zasahovali hasiči

Ve velkém nakupovali dopravci močovinu za čtyři až pět korun za litr. Dnes stojí až 15 korun litr a nemusí to být cena konečná. Čerpací stanice prodávají Ad Blue od 20 korun výš a například servisy si řeknou za litr močoviny i 60 korun.

"Je to absolutní extrém. Pokud odebíráte desetitisíce litrů měsíčně je to problém a opravdu vážná situace," podotýká Suchan.

Konstatoval, že si dnes dopravce nemůže pořídit ani nové auto. "Zatímco dříve si dopravce nákladní vozidlo pořídil během několika měsíců, dnes jsou dodací lhůty rok a více," dodal Suchan.

"Tankuji Ad Blue a na čerpacích stanicích zatím je. Samozřejmě ale, že dražší. Zdražuje se úplně vše. Pohonné hmoty atakují 40 korunovou hranici, o energiích nemluvě. Přijde mi to jako uměle vyvolané a někým seshora řízené. Kým? Informace, jaké firmy jsou kde namočené, si může najít každý. Obrázek ať si pak každý udělá sám," říká jeden z oslovených řidičů Jaroslav Hejtmánek.

Sokolov kompletně opraví dům se 16 byty. Nájemníci se museli vystěhovat.
Nájemníci se museli vystěhovat. Sokolov kompletně opraví dům se šestnácti byty

Čerpací stanice prozatím Ad Blue mají, ale zároveň nevylučují výpadek dodávek. "Náš stálý dodavatel aktuálně potvrzuje dostatek tohoto zboží. Z důvodu navýšení poptávky a složitosti logistiky ale nelze vyloučit jeho případný krátkodobý výpadek. Ke zvýšení ceny kvůli vstupním nákladům na straně výroby a logistiky došlo v řádech desítek procent," řekla tisková mluvčí firmy Globus Aneta Turnovská.