S příchodem adventu přibývají lidem starosti nejen s nákupem vánočních dárků, ale už nyní si vyhlíží ten nejkrásnější stromeček, který by ozdobil jejich dům či byt v době vánočních svátků. Pro ty, kteří by chtěli ušetřit několik stovek a vyrazit pro stromek do lesa, mají lesníci vzkaz: Budeme ve střehu.

Navíc podle Evy Jouklové, tiskové mluvčí státního podniku Lesy České republiky, kavkazská jedle, o kterou je v poslední době největší zájem, v českých lesích neroste. Ti, kteří by chtěli riskovat pro ´obyčejný´ smrk či borovici, které na trzích seženou za několik stokorun, se musí připravit na riziko dopadení. Lesníci totiž posilují stráže. „Stráž může za krádež stromku na místě udělit blokovou pokutu až patnáct tisíc korun," uvedl Václav Lidický, výrobně-technický ředitel Lesů České republiky. Kromě zesílených hlídek lesníci přistupují i k jiným opatřením. „K řadě z nich před Vánoci patří i prostřih stromků," uvedla mluvčí Eva Jouklová. „Sníží se tak estetická hodnota. Účinný je také chemický postřik." Ten stromkům neublíží, ale zloděje odradí silným zápachem.

V předvánočním čase nebojují revírníci jen s krádežemi stromků, ale touží také po jmelí. Trhání jmelí coby symbolu Vánoc je přitom zákonem o lesích zakázáno. Vlastník lesa může z tohoto zákazu udělit výjimku. „Ročně jich vystavujeme několik s podmínkou, že lezci nepoškodí strom a mají příslušná osvědčení," uvedl Václav Lidický. Ti, kteří se pokoušejí jmelí z lesů získat nelegálně, způsobují nejen škody, ale také často ohrožují svůj život. Při přistižení trhače může lesní stráž udělit pokutu až dva tisíce korun. (bež)