Deník na návštěvěDeník na návštěvěZdroj: Deník

Našel se zájemce, který si objekt pronajal, každý rok musel proinvestovat určitou částku a poté si mohl dům za zůstatkovou cenu koupit. Jenže před dokončením došly společnosti peníze a zastupitelé po několika prodlouženích nájemní smlouvy rozhodli o tom, že si vezmou legendární objekt zpátky.

„Lil je taková naše Achillova pata,“ řekl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. „Přiznám, že ani v rámci vedení a koalice se nepodařilo najít žádný smysluplný způsob, jak se s ní vypořádat a na co Lil zrekonstruovat.“ Město nemá podle jeho slov nekonečný rozpočet a v současné době na investice vynakládá nemalé finanční prostředky. Desítky milionů spolkne rekonstrukce domu Chopin, radnice nebo přebudování Taorminy. V Lil se proto provádí práce tak, aby nedocházelo k dalšímu jejímu chátrání. „Je potřeba si říct, jaká je priorita. A my nyní netušíme, co by mělo v Lil vzniknout. A na to zrekonstruovat ji, aniž bychom věděli její následné využití, nyní prostě nemáme,“ uvedl Martin Kalina.

Ilustrační foto.
Chebané budou vybírat ze sedmnácti mega nápadů

Starosta je toho názoru, že poslední model nebyl vůbec špatný. „Systém pronájmu a následného odkupu investorem byl dobře nastavený. Bohužel ale nevyšel, dodnes se soudíme o poslední splátku.“

Výstavní dům nechal postavit Maximilian Halbmayr. Původně se vile Lil říkalo Knížecí vila a stala se jednou z architektonických perel Mariánských Lázní. V roce 1903, dva roky po kolaudaci, Maximilian Halbmayr umírá a v závěti odkazuje objekt městu. V Lil pobývalo mnoho významných hostů - císař František Josef I., anglický král Edward VII. V roce 1947 se v ní ubytoval i prezident Edvard Beneš. Problémy začaly v roce 2001. Tehdy skvost, který je zapsán na seznamu kulturních památek České republiky, opustila společnost Casino Lil. Od té doby se město snažilo vilu prodat nebo pronajmout.