Na úspěch v rámci soudního sporu se zkrachovalou energetickou společností Bohemia Energy, kdy se klient z Chebu pan J. Ch. se svou manželkou domohl vyplacení rozdílu v zálohách, chtějí navázat další společnosti zastupující poškozené klienty. Na redakci Deníku se v této věci obrátil Michal Bútora z firmy LitFin Services s.r.o., který si je vědom přelomového soudního rozhodnutí. Společnost LitFin Services s.r.o. se chce domoci náhrady finanční škody pro sedm tisíc odběrných míst.

Deník jako první informoval, že pan J. Ch. z Chebu se svou manželkou patřili ještě v loňském roce k více než jednomu milionu klientů Bohemia Energy, která nečekaně ukončila činnost vloni v říjnu a uvrhla tím statisíce lidí do finanční pasti, když ze dne na den museli přejít k jinému dodavateli elektřiny a plynu a zálohy jim tak téměř přes noc vzrostly i o stovky procent. J. Ch. se ovšem nedal a záležitost se rozhodl právně řešit. A uspěl. Společně ještě s jedním bývalým zákazníkem Bohemia Energy jsou tak prvními, kteří vyhráli soud nad zkrachovalou energetickou společností a domohli se vyplacení rozdílové částky v zálohách. Jedná se tak o precedent ve sporu s tímto dodavatelem energií. Jak upozorňuje obyvatel Chebu, pro uznání nároků stačilo přitom jen velmi málo, a to podklady, výpisy a smlouvy s Bohemia Energy. "U Bohemia Energy jsme za plyn a elektřinu platiti dohromady tři tisíce korun. Poté, co jsme skončili u dodavatele poslední instance (DPI), jsme museli platit deset tisíc korun za plyn a dalších deset tisíc za elektřinu," vyprávěl klient Bohemia Energy.

Ilustrační snímek
Klienti z Chebu vyhráli jako první soud s Bohemia Energy. Nedejte se, radí

Tato firma není přitom jedinou, která vloni na podzim nechala své klienty na holičkách a nečekaně s nimi ukončila smlouvu. Další je například i společnost Kolibřík, u níž měl smlouvu také Junák – český skaut. Právě jeho zastupuje společnost LitFin Services s.r.o. "Dočetli jsme se o příběhu klienta Bohemia Energy a velmi nás zajímá. V našem případě jde o dvě věci. Za prvé žádáme o vyplacení smluvní pokuty, a pak i my stejně jako v případě klienta z Chebu chceme vyplacení rozdílu v zálohách. Zastupujeme sedm tisíc odběrných míst, které sjednal s Kolibříkem Český skaut, všechny smlouvu jsou tedy stejné. V kauze se chceme domáhat i časové uplatnitelnosti, protože naši klienti měli ceny zafixované do konce letošního roku. I oni nakonec museli podepsat nevýhodné smlouvy s dodavatelem poslední instance a platili několikanásobně více, než jim garantoval Kolibřík," poznamenal Bútora.

Zatímco v případu Bohemia Energy rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 1, případ Kolibřík bude řešit soud v Děčíně, a to už v lednu.

Klient z Chebu pan J. Ch. radí všem podobně poškozeným klientům zkrachovalých energetických společností, aby se nedali a bránili se. "Takové společnosti s takovými zisky a tímto chováním si přece nemohou dovolit hrabat na nevinných zákaznících," dodává.

Ilustrační foto
Penziony na horách mají na Silvestra plno. Kvůli počasí ale hrozí odhlášky