„Model lednického zámku bude už 76. miniaturou umístěnou v parku,“ informoval jednatel Tomáš Slifka. Stavba miniatury trvala osm měsíců a na realizaci se podílelo 12 modelářů, umělců a řemeslníků. „Celý proces začal jako už tradičně ve věznici v Horním Slavkově, kde vznikl návrh a celý skelet včetně všech detailů,“ popsal výrobu Tomáš Slifka.

V modelářské dílně se pak pokračovalo až do finálního výsledku. Rozměry modelu jsou opravdu impozantní a lednický zámek bude největším modelem letošního roku. „Délka miniatury včetně skleníku je 8,6 metru a šířka 5,5 metru. Zajímavostí je, že se zámek s rozlohou 47,3 metru čtverečních řadí mezi největší modely staveb na světě,“ řekl jednatel parku. Výrobou si v Boheminiu splnili další metu z top České republiky. „Tam řadíme ještě Pražský hrad, Hlubokou nad Vltavou, Karlštejn nebo Český Krumlov,“ dodal.

Slavnostní představení modelu se uskuteční 28. září od 10 hodin. Miniatura bude zatím umístěná přímo ve středu areálu. Lednický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu a již od roku 1996 se může pyšnit zápisem do seznamu UNESCO. První historická zpráva o této lokalitě pochází již z roku 1222. Koncem 13. století získali lednické panství Lichtenštejnové a patřilo jim bezmála 700 let. V průběhu času vytvořili unikátní projekt. Výstavbu zahájil v 16. století Hartmann II. z Lichtenštejna, který nechal zbořit tamní tvrz a nahradil ji renesančním zámkem. Na sklonku 17. století byla i tato stavba zbořena. Dnešní podobu získal zámek při rekonstrukci v polovině 19. století. Celý komplex je považován za jeden z největších ´divů střední Evropy´.

Svatováclavské setkání se uskuteční v Mariánských Lázních už podvanácté.
V Mariánských Lázních se sejdou lidé dobré vůle