Na podzim se rozjela dárcovská kampaň s názvem 'Doma je doma… ale něco to stojí', která měla pomoct chebskému Hospici sv. Jiří. A měla úspěch. I díky tomu se tak podaří nejen posílit tým, ale také investovat do rozvoje.

„Výsledky podzimní dárcovské kampaně na podporu služeb a rozvoje Hospice sv. Jiří ke dni 10. prosince 2014 nám dovolují předpokládat, že můžeme pro rok 2015 počítat s příjmy 1,6 milionu korun," informoval chebský farář Petr Hruška, zároveň jeden z těch, kteří se pro hospic snaží systematicky získávat prostředky. Minimální potřebná částka byla o 400 tisíc nižší, hospic tak dosáhl optimálního cíle, díky kterému bude moct pomýšlet i na rozvoj.

„Za to patří velký dík všem dárcům, podporovatelům i spolupracovníkům, kteří se o tento výborný výsledek, který nám umožní nejen pokračovat v hospicových službách, ale také je dále rozvíjet, zasloužili," poděkoval.

Obecně prospěšná společnost Hospic sv. Jiří zahájila činnost 17. února 2014 a začala naplňovat své poslání, kterým je poskytovat takovou podporu umírajícím, aby mohli závěr svého života prožít pokud možno se svými nejbližšími v domácím či domovu podobném prostředí tak, že toto období budou vnímat jako přirozenou a smysluplnou součást života.

„Prostřednictvím lékařské, sesterské, sociální, psychologické a duchovní služby jsme pomohli 29 nevyléčitelně nemocným a v současnosti pomáháme osmi nemocným. Poptávka po službách hospice je trvalá a zatím se současnou kapacitou zvládnutelná. V průměru máme nemocného v péči 22 dnů," uvedla Alena Votavová, ředitelka Hospice sv. Jiří.

„Po deseti měsících fungování hospice jsme si ověřili, jak hodně ovlivňuje poskytování služeb atmosféra v rodině, vztahy, dlouholeté spory, celkové nastavení domácností a podobně," podotkla ředitelka. „Ne vždy se dá poskytování služby v rodinách nazvat oboustrannou spoluprací," řekla s tím, že v několika případech byl nemocný na přání rodiny odvezen do nemocnice, protože už jeho blízkým došly síly nebo nechtěli vidět svého blízkého umírat doma. „Nechceme tvrdit, že umírání v rodině je vždy nejlepší řešení, záleží na mnoha okolnostech, ale chceme umožnit těm, kdo chtějí zemřít doma, aby zemřít doma mohli, ale bez rodinných příslušníků, přátel nebo jakéhokoliv blízkého člověka, který se rozhodne pečovat o nemocného, hospic fungovat nemůže," doplnila.

V příštím roce se chce hospic zaměřit na vzdělávání svých pracovníků a na zkvalitňování služeb. „Konkrétně chceme stabilizovat tým tak, že přijmeme vrchní sestru na 0,7 úvazku, sociální pracovnici na půl úvazku, asistentku na půl úvazku a dále chceme investovat do vzdělání zdravotního týmu. Mimo tyto oblasti se chceme snažit o rozvoj dobrovolnické služby zaměřené na pomoc pečujícím rodinám, o stabilizaci systému finančního zabezpečení služeb a získávání financí a nadále budeme vytvářet prostředí pro týmovou spolupráci," dodala Votavová.