Členové hodnotící komise degustovali klobásy, šunky, med, sýry a celou řadu dalších výrobků, které do soutěže přihlásili regionální farmáři, pekaři a uzenáři.

„Celkem se hodnotilo 67 vzorků od 19 výrobců," upřesnil Zdeněk Perlinger z dalovické školy, která ve spolupráci s Agrární komorou Karlovarského kraje soutěž organizuje.

Kategorie Ovoce a zelenina podle něj nebyla letos obsazena. „Příští rok ale už bude," slibuje organizátor.

„Neoficiální výsledky budou známy příští týden, oficiálními se stanou ještě o něco později, až je podepíše ministr," vysvětlil Perlinger.

„Vítězný výrobek získá certifikát Ministerstva zemědělství a právo užívat značku Regionální potravina Karlovarského kraje čtyři roky na obale výrobku," doplnil Perlinger.

O titul se může ucházet pouze potravina, která je vyrobena v daném regionu. Podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. „Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu," upozornil na přísná pravidla soutěže Perlinger. (mák)