Komplex kláštera Milosrdných sester v Chebu se již za několik týdnů stane minulostí. Začala v něm totiž dlouho připravovaná demolice. Všechny domy se tak za přibližně měsíc až dva odporoučí k zemi. Na vzniklé ploše by následně mohly vyrůst domy anebo bytový dům. Náklady na demolici půjdou do milionů korun. 

"Předpokládám, že demolice celého komplexu bude trvat přibližně měsíc až dva," uvedl Petr Bruno Karabec z realitní kanceláře, která vlastníka objektu zastupuje. 

A co s prázdnými plochami bude? "Jsou dvě možnosti, buď se na nich rozhodne investovat sám vlastník objektu. V tom případě by tu mohly vyrůst domy anebo bytový dům. Druhou možností je, že se pozemky nabídnou developerům," poznamenal Petr Bruno Karabec.

V následujících dnech se celý objekt kláštera opáskuje a označí jako stavba. Objekt je rozsáhlý, a z podstatné části ho tvoří železobetonová konstrukce. Nejprve se pomocí bagrů budovy srovnají se zemí, následně bude suť odvážena na skládku. 

„Komplex je v soukromém vlastnictví a řešení problému bylo nad síly města. Zástupci teplické společnosti Beta Games, kterou podle obchodního rejstříku vlastní majitel z Turecka, si za přibližně čtyřhektarový areál kláštera řekli o dvacet milionů korun. Tato částka však byla pro město neakceptovatelná. Objekt byl dlouhodobě obýván bezdomovci a narkomany. Na začátku loňského roku se z něj začala po městě šířit žloutenka," řekl starosta města Cheb Petr Navrátil.

Klášter Milosrdných sester svatého Kříže v Chebu byl vystavěn na počátku 30. let 20. století, je tedy starý zhruba 80 let. V roce 1950 z něj byly jeptišky vyhnány. Až do roku 1990 pak sloužil jako kasárna Pohraniční stráže. Po roce 1990 ho stát vrátil kongregaci Milosrdných sester, ta jej však kvůli nedostatku prostředků záhy prodala. Areál poté několikrát změnil majitele a postupně chátral.