Už více než šest tun papíru přinesli školáci do chebského sběrného dvora. Město totiž uspořádalo soutěž, ve které ti nejlepší získají příspěvek na školní výlet 40 tisíc korun.

„Soutěž probíhá od prosince a je určená pro všechny třídy chebských škol," uvedl Tomáš Ivanič z chebské radnice. Obsluha sběrného dvora v Americké ulici do tabulky zapisuje, kolik papíru daná třída přinesla. „Na začátku ledna měla nejlepší třída už nasbíráno přes 600 kilogramů papíru," podotkl.

Čas mají malí soutěžící do března. „Připraveny jsou přitom velmi atraktivní ceny. Tři nejúspěšnější třídy dostanou příspěvek na školní výlet ve výši 40, 20 a 10 tisíc korun," dodal.

Podle představitelů města jde o další z akcí, která má podpořit třídění odpadů.

„A právě děti jsou v rodinách těmi iniciátory třídění odpadu," doplnil chebský místostarosta Vladimír Hartmann.

V Chebu se rok od roku vytřídí víc odpadu. Za devět měsíců loňského roku vytřídili občané 934 tun plastů, což je jen o tunu méně než za celý předloňský rok. Množství vytříděného odpadu se začalo sledovat v roce 2003, kdy se vyseparovalo 215 tun.

„Postupně navyšujeme počet nádob, kam mohou občané tříděný odpad odložit," uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda. „Průměrná donášková vzdálenost se díky tomu naopak neustále snižuje. Momentálně už je necelých 70 metrů, což je hodnota nižší, než je průměr v kraji i v České republice," podotkl. „Vedle toho jsme v lokalitách s rodinnými domy, kde bývá donášková vzdálenost ke kontejnerům obecně větší než třeba na sídlištích, zavedli takzvaný pytlový systém sběru tříděného odpadu. V Chebu také fungují dva moderní sběrné dvory, a to v Americké a Karlově ulici. Navíc jako jedno z mála měst v republice umožňujeme podnikatelům a živnostníkům, aby se do našeho městského systému separace zapojili," dodal.