Dojíždět? Netřeba. Diabetičtí pacienti z Aše nemusí kvůli předepsání inzulinu jezdit až do Chebu. V Aši je možné získat recept ještě u dvou internistů.

„Diabetici si stěžují, že jim praktičtí lékaři v Aši s odvoláním na zdravotní pojišťovny nechtějí vyhovět, a oni tak musí kvůli receptu na inzulin jezdit do nejbližší odborné ambulance do Chebu," uvedla mluvčí kraje Veronika Severová. Jak vysvětlila, náměstek hejtmana Jakub Pánik se při řešení situace obrátil na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu s žádostí, aby s jejím souhlasem mohli v Aši inzulin předepisovat praktičtí lékaři. Takové řešení vítali jak pacienti, tak i sami praktici, se kterými náměstek hejtmana jednal. Ukázalo se však, že takové řešení není kvůli legislativním překážkám možné.

Jak VZP vysvětlila, dlouze působící inzuliny a analogy označené symbolem E smí předepsat pouze smluvní lékař se specializovanou způsobilostí v oboru vnitřního lékařství a diabetologie.

Podle informací VZP však mohou diabetici v Aši využít k předepisování inzulinu zdravotních služeb dalších dvou internistů MUDr. Vlastimila Novotného a MUDr. Lucie Trynerové. „Prověřili jsme stížnosti diabetických pacientů v Aši a zjistili jsme, že mají v místě svého bydliště i jiné možnosti, jak recept získat. To však neznamená, že Karlovarský kraj na zlepšování lékařské péče nepracuje. Důkazem je třeba to, že se nám letos v Aši podařilo zprovoznit lékařskou pohotovost," uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik. VZP sice tímto považuje péči pro diabetiky v Aši za zajištěnou, zároveň však dala najevo, že s případnými novými zájemci z řad internistů a diabetologů je připravena o poskytování zdravotních služeb na Ašsku jednat.