Už v pátek 20. dubna se bude promítat také v chebské Papírně.

V rámci speciálního večera bude promítnuta nejen oceňovaná docu-fiction Bo Hai, ale také animovaný dokument Malá režisérky Diany Cam Van Nguyen a sedmiminutový Redboi. Série projekcí začne právě v Chebu, následovat budou Brno, Praha, Teplice, Ostrava a další města v České republice.

Komponované večery spolu se třemi krátkými filmy nabídnou také ochutnávku vietnamské kuchyně a prezentace úspěšných členů generace mladých „českých“ Vietnamců. Leitmotivem není jen snaha přiblížit život vietnamské komunity u nás, ale zaměřit pozornost na obecný problém odlišnosti v majoritní společnosti – jaké to je, být jiný. Proto je součástí programu krátké video Redboi, zachycující příběh dvou kamarádů tanečníků, mezi které se vklíní otázka homosexuální orientace jednoho z nich. Doprovodný program zahrnuje i přednášky známých osobností, které musely v životě překonávat různé předsudky a poprat se o to, aby dnes mohly dělat to, co dělají.

A proč se první projekce koná právě v Chebu? „Protože je to město, kde se z vietnamskýho Dužana stal i český Dužan. Vyrostl zde, vystudoval gymnázium, poznal své kamarády, se kterými má nyní firmu AZN kru,“ odpovídá režisér a scenárista Dužan Duong. Producent Jan Syruček dodává: „Jsem moc rád, že díky Státnímu fondu kinematografie můžeme ukázat filmy Bo Hai a Malá po celé republice. Originálním způsobem zpracovávají téma třetí největší minority u nás, myslím si, že čím více lidí je zhlédne, tím lépe.“

Šestadvacetiminutová docu-fiction Bo Hai režiséra a scenáristy Dužana Duonga přibližuje vztah starší generace Vietnamců s jejich dětmi. Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Jejich rodiče se přestěhovali do České republiky, začali zde podnikat a rozhodli se obětovat celý svůj život, aby mohli finančně zajistit svoji rodinu. Vietnamci, kteří se tady narodili nebo se sem přestěhovali ve velmi útlém věku, se zcela integrovali – vychovaly je české chůvy, vystudovali české školy, používají česká jména, ale zato přišli o své kulturní kořeny. Rodiče hovoří velmi špatně česky, jejich děti zas špatně vietnamsky a často neumí ani psát nebo číst v jazyce svých rodičů. Jak chcete předat kulturu, když nemáte společný jazyk? „Natočil jsem film Bo Hai, protože chci, aby nám Češi víc rozuměli,“ říká Dužan Duong.

Režisérka Diana Cam Van Nguyen ve svém filmu Malá vypráví příběh holčičky Rong, která je v Česku cizinkou. Během svého dětství se dostává do různých situací spojených s tím, že pochází z Vietnamu a vypadá jinak než ostatní děti. Rong je zamlklá a čas tráví se svou rybičkou. Jak Rong roste, získává nadhled a sebevědomí. Dospívá tak až do věku, kdy i své mladší sestře může pomoct se starostmi, které sama prožívala – učit ji, že jiná není špatná. Okolnosti ovšem donutí rodinu odjet zpátky do Vietnamu a Rong se musí rozhodnout, zda zůstane v Česku, kde si vybudovala zázemí, nebo odjede se svou rodinou do „cizí“ rodné země.

Motorkáři, ilustrační foto.
Motorkáři rušili hlukem lidi