Rekordní dluh obce Prameny se novému zastupitelstvu stále daří snižovat. Podle optimistických předpokladů by obec mohla mít závazky splacené za deset let. Starosti ale přidělává zastupitelům vládní nestálost. Právě kvůli ní není jasné, zda stát Pramenským opravdu pomůže.

Jak uvedla starostka obce Michala Málková, na oddlužení obce se stále pracuje. „Krajský úřad obci pomáhá od vzniku zastupitelstva hlavně při jednáních s věřiteli, dále poskytuje metodickou a právní pomoc pro úřad," sdělila. „Situace se pro obec ale komplikuje děním ve vládě. Nevíme, zda příslib od Ministerstva financí, daný před volbami, o poskytnutí finanční pomoci nadále platí," podotkla.

Rozhodnuto o pomoci stále není. „Ministerstvo financí je dlouhodobě ochotno jednat o návratné finanční výpomoci, její podmínkou je však dohoda obce se všemi věřiteli, což zdůrazňujeme již od samého počátku," sdělil mluvčí Ministerstva financí Ondřej Šrámek. „Této dohody zatím nebylo dosaženo, proto nelze předjímat vliv politické situace na proces, který ještě ani nenastal."

Mluvčí Ministerstva financí navíc zdůraznil, že je institut návratné finanční výpomoci zcela mimořádným řešením v ojedinělých případech, na které by obce neměly spoléhat.

Má tedy obec vůbec šanci splatit své závazky? Podle starostky ano. „Pokud by vše dopadlo podle našich představ, mohla by být obec bez dluhů za 10 let," podotkla.

Kromě dluhů se v obci řeší také nový územní plán, zanedlouho budou mít Prameny i svůj znak a vlajku. Obec pomalu začíná žít i kulturou, například na konec prázdnin je nachystaná akce pro děti.

Pramenští neměli zastupitelstvo od roku 2008, kdy se to původní rozpadlo. Důvodem byly patrně mimořádně vysoké dluhy, které dosahovaly ke sto milionům korun a vznikly především kvůli nevydařenému projektu stáčírny minerálních vod. Od té doby byly několikrát vyhlášeny volby, ale nikdo se do nich nepřihlásil. Až současné zastupitelstvo sebralo odvahu a obec vede přes rok. Za tu dobu snížilo dluh o 55 milionů korun z původních 90 milionů.