Velmi rušno bylo na v pořadí již třetí příhraniční burze práce v Chebu. Zúčastnily se jí více než tři stovky zájemců o zaměstnání za hranicemi. Někteří z nich však odešli s nepořízenou. A proč? Neovládali totiž dostatečně základy německého jazyka.

„Pokud člověk chce pracovat v Německu, musí se umět základně domluvit," sdělil Michael Schroeter z německého úřadu práce v Annaberg-Buchholzu. „Minimálně by měl zvládnout pohovor se zaměstnavatelem. Měl by si být jist, co chce zaměstnavatel za úkoly, a musí být znát, že mu rozumí," vysvětlil Michael Schroeter.

Základy němčiny nejsou nutné jen pro správné pochopení úkolů, ale také kvůli bezpečnosti.

„Zaměstnanec, pokud bude přijat do některé z německých firem, dostane všechny dokumenty v německém jazyce. Musí pochopit své hlavní úkoly, musí si přečíst a podepsat školení o bezpečnosti práce a to všechno v němčině," zdůraznil Michael Schroeter.

Na jaké úrovni by měl zájemce německy umět, to závisí také na tom, v jakém oboru by chtěl pracovat.

„Pokud někdo pracuje jako zedník, potřebuje německy mluvit daleko méně než zaměstnanec, který sedí v kanceláři a přichází do styku s mnoha lidmi," podotkl Gunter Oertel z Agentury práce v Selbu.

Celkem se zaměstnavatelů sjelo do Chebu přes dvacet.

„Znalost německého jazyka je základ pro to, aby člověk vůbec mohl v Německu začít pracovat," potvrdila také Radka Pacáková z Evropské služby zaměstnanosti.

Od zájemců o práci se ale novináři mnoho nedozvěděli. Žádný z oslovených lidí nechtěl zveřejnit své jméno a názor na akci.

„Na burzu práce jsem přišla proto, že bych ráda pracovala v Německu. Ale momentálně jsem zaměstnaná v Čechách. A můj současný zaměstnavatel o tom pochopitelně neví," vysvětlila jedna z oslovených Chebanek, proč nechce zveřejnit své jméno.