Připravovaný průmyslový park před časem vláda zařadila na seznam zamýšlených strategických průmyslových zón.

„Průmyslový park II představuje se svými 130 hektary největší dostupnou plochu v České republice. S generálním ředitelem CzechInvestu jsme se shodli na tom, že by se neměl drobit na menší pozemky, ale měl by se nechat pro jednoho, maximálně dva velké strategické investory, kteří momentálně těžko hledají v tuzemsku vhodné prostory. Menších a středních firem máme už ve stávajícím průmyslovém parku dostatek. Shodli jsme se také na tom, že preferujeme investora, který by se zaměřil také na výzkum a vývoj. To by mohlo našemu strukturálně postiženému regionu výrazně pomoci,“ řekl starosta Chebu Antonín Jalovec. Město nyní zvažuje, zda na jeho vybudování požádat o dotaci.

Pravděpodobnost, že by ji získal, je velká díky tomu, že byl Průmyslový park Cheb II zařazen na vládní seznam zamýšlených strategických průmyslových zón. Má to však háček. „Dotace jsou z podstatné části určeny na výkup pozemků. To se nás však netýká, protože jsme je už s Karlovarským krajem, kterému patřily, směnili. S využitím dotace jsou také spojeny velmi přísné podmínky, nutná je pak rovněž spolupráce s CzechInvestem. Investory však často přivedou developerské společnosti, které jsou navíc schopné zajistit vybudování související infrastruktury, jako jsou například byty pro nové pracovníky. Bude proto nutné zvážit, jakým způsobem postupovat. Průmyslový park II totiž představuje v celorepublikovém měřítku naprostý unikát,“ doplnil.

Průmyslový park Cheb II o rozloze zhruba 130 hektarů má vzniknout na pozemcích nedaleko stávající průmyslové zóny směrem k přehradě Jesenice.

Několik ašských dominant se dočkalo papírového vydání. Zájemci si budou moct z vystřihovánek slepit modely ašské radnice, muzea, Bismarckovy rozhledny na vrchu Háj, věž Neubergu v Podhradí a areál minerálního pramene v Dolních Pasekách.
Dominanty města jsou z papíru