„V těchto dnech nabyla platnost výjimka z ochrany národní přírodní památky Komorní hůrka, a tím pádem jsme mohli začít s prvními průzkumnými pracemi na takzvané Goethově štole," sdělil seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky.

Rozsah prací v letošním roce bude zahrnovat vyhloubení přibližně 10 metrů a účelem je například zjistit, jestli historické cesty, které se nachází na plánku z 19. století, souhlasí se skutečností.

"Dalším důvodem otevření těchto několika metrů je zjistit, jak profil štol vlastně vypadá, aby se dal upřesnit další postup prací v následujícím roce," vysvětlil Milan Brož. V první fázi se důlní práce uskutečňují ručně. Takže odborná firma, která s hloubením štoly začala, musí ručně odkopat zeminu u štoly, naplnit jí kolečko a to pak vysypat do předem připraveného kontejneru.

„V další fázi však počítáme s tím, že nám Agentura ochrany přírody a krajiny povolí použít na hloubení štoly malý bagr, kterým by se práce urychlily a usnadnily," poznamenal Milan Brož.

Součástí hloubení Goethovy štoly bylo i měření přístrojem georadarem.

„Odborníci georadarem prověří vstupní parametry štoly, to znamená, jakým způsobem štola zapadá z povrchu do hloubky. Měření nám tak usnadní zjistit přesný směr štoly," podotkl Milan Brož. Pokud vše půjde podle plánu a nenastanou nějaké komplikace, dočkají se lidé otevření této unikátní štoly do podzemí za tři roky.