Po loňské charitativní akci, kdy do Fakultní nemocnice v Plzni putovaly na dětské oddělení plyšáci, pomohli dobrovolníci spolku Nedoklubko. Čepičky, ponožtičky a nádherné chobotničky si od čerta a anděla převzala v hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních předsedkyně spolku Lucie Žáčková.

Akce se měla původně konat symbolicky na Mikuláše, situace to ale nedovolila, a proto ji organizátoři přesunuli na pozdější termín. „Minulý rok jsme předávali plyšáky a těsně po té akci se spolek dobrých duší rozhodl, že bude hledat nadaci, které bychom mohli pomoci,“ řekl za organizátory charitativní akce Tomáš Richter. „Každý rok se hledá, komu pomoci dál. Vzhledem k tomu, že v loňském roce šlo o krásnou akci, rozhodli jsme se, že ji uspořádáme i letos.“ Nedoklubko si dobré duše zvolily už letos v lednu, kdy se rozhodly, že upletou čepičky pro nedonošená miminka. Dobrovolníci upletli 340 pidičepiček. „Ročně se narodí v České republice zhruba 340 nedonošených miminek proto tento počet,“ vysvětlil Tomáš Richter. Kromě toho se podařilo sehnat 200 párů ponožek, pleny, vlhčené ubrousky a 80 chobotniček. Ty zase pomohou k tomu, aby si miminka netahala hadičky, na které jsou připojená, a vzala za vděk chapadýlky chobotniček. „Rád bych vyzval všechny babičky a tetičky, které už nemají pro koho plést, aby zkontaktovaly spolek Nedoklubko a pomohly takto,“ uvedl Tomáš Richter.

Ilustrační foto
V kraji je 10 tisíc lidí bez práce

Nedoklubko je rodičovská organizace, která už osmnáct let pomáhá rodičům předčasně narozených dětí. „Naše hlavní podpora spočívá v tom, že rodičům předáváme informace a ukazujeme jim, že v tom nejsou sami,“ řekla předsedkyně spolku Lucie Žáčková. Dárečky od dobrovolníků přibalí do vánočních balíčků.

Charitativní akce se v Mariánských Lázních uskuteční i příští rok. Koho tentokrát dobré duše obdarují, ale Tomáš Richter neprozradil. „Necháme si to jako překvapení,“ dodal.