Dvoudenního cvičení se kromě šestnácti jednotek krajských dobrovolných hasičů zúčastnil také speciální tým hasičů z Prahy USAR, který je určen k vyhledávání a záchraně lidí ve zřícených nebo poškozených budovách.

„Se členy USAR týmu dobrovolné jednotky prošly způsoby vyhledávání pomocí sond a také způsoby zajištění poškozených budov. Na stanovišti pátrání po osobách si vyzkoušely nové prostředky pro efektivnější vymezení již propátraného území. S pomocí lokátorů se on-line přenáší pozice pátrací skupiny do mapy a v aplikaci GINA, kterou používají profesionální hasiči v kraji, je možné vykreslit naprosto přesně místa, kde šla pátrací rojnice. Tento způsob je už využíván při všech pátracích akcích v terénu, kterých se hasiči účastní,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Pro specifické potřeby letošního Luxoru byl vybrán i vhodný výcvikový prostor. „Luxor byl v areálu bývalého průmyslového závodu Škoda v Ostrově. Kromě místa cvičení se změnila i náplň. Cvičící jednotky prošly čtyři stanoviště, letos zaměřená na dekontaminaci, stabilizaci poškozených budov, pátrání v terénu a zřízení nouzového ubytování. V rámci dekontaminace se hasiči seznámili především s prostředky, které pro tuto činnost využívá HZS a kdy mohou být například v případě povodní nasazeni jako podpůrné týmy pro zajištění chodu dekontaminačních linek pro zasahující i pro techniku,“ dodal Kasal.

Další významnou novinkou byla aplikace MicroRescue, která je podporou Informačního centra IZS během událostí s velkým počtem zasažených obětí. V rámci přípravy nouzového přežití mohly vybrané jednotky pracovat i s on-line aplikací, která sdružuje informace o všech zasažených osobách a sdílejí ji navzájem všechny základní složky IZS.

Hejtmanka Jana Vildumetzová jednala se zastupiteli města Bečova nad Teplou.
O dotacích a problémech se silnicí