Až pět procent ušetří za teplo téměř čtyři tisíce domácností a firmy v Mariánských Lázních. Společnost Dalkia, která teplo dodává, totiž uvedla do provozu nový kotel na biomasu.

„Za teplo zaplatím ročně kolem dvaceti tisíc korun," řekla Jarmila Hanušová z Mariánských Lázní. „Je jasné, že každá ušetřená stovka, nebo dokonce tisícovka je pro rodinu s malými dětmi přínosem. Přiznám, že jsem zvědavá na vyúčtování."

Kotel na biomasu vystavěla společnost za sedm měsíců a tento alternativní způsob vytápění nepřinese prospěch jen odběratelům, ale také městu. „V první řadě je určitě skvělý fakt, že se sníží ceny tepla," uvedl starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král. „Sníží se ale také emise, což je přínosem pro město."

Už od roku 2008, kdy společnost Dalkia vstoupila do Mariánských Lázní, začala hledat jinou variantu vytápění. „Spalování biomasy ve formě zbytkové hmoty z těžby dřeva z blízkého Slavkovského lesa se jevilo jako ideální řešení," uvedl na slavnostní akci ředitel společnosti Dalkia Mariánské Lázně Pavel Kolár. Investice do nového kotle činila přibližně 130 milionů korun. Návratnost může firma očekávat pravděpodobně tak za více než deset let.