Za projektem stojí původem Ašan, Roland Havran, tvořící pod pseudonymem „Rawen“, který v minulosti vytvořil několik desítek vystřihovánek do časopisu „Abíčko“. Jak vznikl nápad na vytvoření již zmíněného projektu přibližuje samotný autor:

„Napadlo mě to tak nějak průběžně. Tvořím modely už spoustu let. Po vší té letecké a bojové technice do ABC a vesmírných lodích z filmů co dělám pro radost fanouškům jsem chtěl zkusit nějaké stavby. A protože se mi líbily modely ašských budov pana Karbana v muzeu, a protože jsem ašský patriot, bylo jasné co udělám.“

Jak probíhá proces vytvoření podobné vystřihovánky?
Jsou potřeba ideálně co nejpřesnější plány se všemi pohledy. V nouzi postačí jen půdorys a v největší nouzi jen fotky. Občas jsem si vyrazil některé stavby i přeměřit na živo. Většinou raději po setmění a doufal jsem, že mě nikdo nevidí, jak třeba na radnici měřím okna.“ (úsměv). Další fáze je spousta počítání, přepočítávání a hlavně koňská dávka představivosti, protože model je nutné nejdříve postavit "v hlavě". Současné počítačové programy toho sice umí dost a usnadňují mi práci, ale ve výsledku jen nahrazují tužku a pravítko.

Stále tedy platí, že je to především práce rukama a hlavou. Zájemci se mohou již v současné době těšit také na ztvárnění dalších ašských dominant v papírové podobě.
V druhé fázi bych rád vypustil do světa dnes již zaniklý kostel Nejsvětější trojice, bývalou hasičskou stanici. Samozřejmě těch možností je stále spousta. Střelnice, ašské nádraží, most v ulici Na Příkopech. Mám v hlavě i diorama bitvy v Nebesích s figurkami a vojenským ležením. Vše je to jen otázkou času. Rád bych to začal pouštět do světa v průběhu roku 2018.

Několik ašských dominant se dočkalo papírového vydání. Zájemci si budou moct z vystřihovánek slepit modely ašské radnice, muzea, Bismarckovy rozhledny na vrchu Háj, věž Neubergu v Podhradí a areál minerálního pramene v Dolních Pasekách.Zdroj: Deník / Buriánek Jan

Který z modelů dal autorovi nejvíce zabrat?
Z té první série jednoznačně rozhledna. K muzeu a radnici jsem získal alespoň nějaké plány nebo půdorys. K rozhledně jsem nic neměl a celou jí dělal víceméně z hlavy a fotek. A tady bylo nutné opravdu dávat pozor na zkreslení perspektivou, protože jsme zvyklí jí vidět odspodu, kdy se jeví, že má velmi širokou základnu a působí velmi mohutně. Realita je ale taková, že jde o poměrně štíhlou stavbu. O tom, jak zákeřné může takové zkreslení být vypovídají i díla některých umělců. Model rozhledny v Rehau nebo hliněné rozhledny které se tu kdysi vyráběly jako suvenýry ukazují právě tu zkreslenou "obézní" rozhlednu. A samozřejmě je tu i druhá možnost-blbě to mám já. Dalším oblíbeným chytákem je symetrie. I když se to nezdá, řada starých budov je nesymetrická. Například ašská radnice nemá tu věž uprostřed ale asi metr bokem od středu. Hasičárna je kapitola sama pro sebe, tam snad nenavazuje nic a celá budova má navíc lichoběžníkový půdorys.

Vystřihovánky si mohou zájemci zakoupit v ašském Informačním centru. Náklad vystřihovánek je přibližně 200 kusů. Projekt Papírová Aš spatřuje světlo světa souběžně se zahájením projektu #NejZápadnější, který bude skrze chystané webové stránky www.nejzapadnejsi.cz usilovat o propagaci nejzápadnějšího regionu.

Zároveň je Roland Havran také autorem originálního ilustrovaného certifikátu, který si mohou návštěvníci ašského regionu pořídit taktéž v infocentru, jakožto důkaz, že navštívili nejzápadnější bod, obec, či rozhlednu České republiky.

David Nushart