Vedení města Karlovy Vary postoupilo v přípravách projektu družstevního bydlení, které by mohlo vyřešit kritický nedostatek městských bytů. Jak se navíc nyní ukazuje, k mání nejsou ani pronajímané byty v soukromém vlastnictví a nastartovanou krizi v oblasti bydlení navíc prohlubují drahé hypotéky. I když současné vedení města chce projekt, jehož se vedle Karlových Varů účastní i některý silný investor v rámci PPP, tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru, odklepnout ještě do komunálních voleb, opozice mu dává v tomto případě zelenou. Je si totiž vědoma tristní situace.

"Už jsme podepsali smlouvu s advokátní kanceláří, která nám pomůže vyřešit právní otázky spojené s tímto záměrem. Například se bude jednat o to, aby projekt nebyl napadený ze strany Úřadu pro hospodářskou soutěž. Připravujeme kroky, jak najít vhodného partnera i metodiku celého procesu," vysvětlila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Právní rozbor by také určil postup, na základě něhož by se lidé mohli k bytům dostat.

Milovníci lyžování si užívali na sjezdovkách.
Na Klínovci bylo o víkendu plno. I přes větrné počasí

Jak doplnila, zatím žádný konkrétní partner nebyl osloven. Do družstevního bydlení by vložil peníze, zatímco Karlovy Vary stavební pozemky. Jako vhodné přicházejí v úvahu například stavební parcely v Drahovicích, konkrétně vnitřní blok kolem Krokovy ulice. "Určitě se nebráníme ale i jiné lokalitě. Vše je teprve v přípravách," upřesnila primátorka s tím, že pokud se záměr podaří, budou Karlovy Vary v takovémto projektu průkopníkem, protože výstavbu v podobném duchu plánovala kdysi jen Praha.

V rámci projektu by se podle ní měly postavit stovky bytů, což by bylo rozděleno do několika etap. Jako vhodná lokalita se nabízí i Stará vodárna, kde jednou z možností je právě městské bydlení. "Myslíme si, že to je dobrý projekt, který by měl stát nad politickým zájmy a měl by v něm tedy pokračovat i ten, kdo usedne na radnici po letošních komunálních volbách. Chtěli bychom ho ale určitě do voleb zahájit," poznamenala Pfeffer Ferklová.

Dorazily téměř čtyři desítky lidí.
Pochod se vydařil. Děti lákaly soutěže a poklad

PPP projekt by podle náměstka primátorky Petra Bursíka (ODS) mohlo město uplatnit i v případě realizace parkovacích domů, o nichž se neustále v Karlových Varech mluví. Jako velmi reálný se v současnosti jeví ten u Galerie umění, který by měl vyřešit obsluhu návštěvníků lázeňského centra, kam se auta běžně nedostanou.

"Je dobře, že se konečně vedení města začalo zabývat i alternativními možnostmi bydlení, zejména za situace, kdy ceny běžných nemovitostí rostou raketovým tempem. Město má k dispozici desetkrát méně obecních bytů než například Cheb a nemůže tak efektivně reagovat na problémy, které jsou. Jen se trochu obávám, že jako vždy bude vše zahaleno podivuhodnou mlhou, jak už jsme od současného vedení zvyklí," komentoval záměr zastupitel z Pirátů Jindřich Čermák. Také zastupitel za KOA a karlovarský hejtman Petr Kulhánek takovou akci vítá. "Poprvé jsem o tomto nápadu slyšel na přelomu roku. Obecně se mí líbí, protože by město postavilo za výhodných podmínek a nízkých nákladů bydlení pro lidi," uzavřel Kulhánek.