„Akci připravil Školní statek a Krajské středisko ekologické výchovy ve spolupráci s Mykologickým klubem Slavkovský les a s žáky Svobodné chebské školy," informoval vedoucí Krajského střediska ekologické výchovy Peter Randis. „Hlavním důvodem bylo, že velká část lidí na Chebsku chodí na houby se svými dětmi, a ty je proto potřeba vzdělávat v tomto směru také," vysvětlil Peter Randis.

V expozici mohli žáci nalézt přehled těch druhů hub, na které mohou momentálně v lese narazit.

„Mezi vystavenými kousky se nacházejí i vzácnější exempláře, jako je pavučinec fialový a hřib satan, které mohou lidé v lese najít málokdy," popsal Randis.

Děti, které na výstavu přišly, si mohly kromě samotné expozice prohlédnout i houbařskou literaturu anebo měly možnost se na houby podívat pod mikroskopem.

„Vidět tolik hub pohromadě se mi líbilo. Sama na ně s rodiči chodím a ani jsem netušila, že jich existuje tolik," uvedla dvanáctiletá Adéla Cenknerová z Chebu. „Samozřejmě houby i jím a častokrát se mi povede najít například kozáka," dodala mladá slečna.

„Tato výstava se mi zamlouvala, protože jsem si mohla prohlédnout takové druhy hub, které sama sbírám," pověděla další z návštěvnic akce, jedenáctiletá Tereza Michalcová z Chebu. „Už se mi v lese podařilo nalézt například kozáka anebo hřiby. Nejraději mám houby pečené."

Poté, co vedoucí ekologického centra ratolesti provedl po všech houbách, přišel na řadu malý kvíz.

„Odpovědi na jednotlivé otázky mohli školáci najít přímo zde na výstavě. Test byl zaměřený na základní znalosti hub," řekl Peter Randis.

Informace získali žáci i o jedovatých houbách a i o tom, jakým způsobem probíhají otravy houbami. „Expozice byla velmi zajímavá. Do lesa chodím už dlouho a už jsem tam našel hřiby pravé, pýchavky, poddubáky anebo také i bedlu," vyjmenoval jedenáctiletý Radek Brož z Chebu s tím, že houby samozřejmě má často i na talíři.