V posledních několika dnech se na internetu rozmohla falešná e-mailová zpráva od údajné Evy Dvořákové, která se netváří nijak podezřele a pouze poukazuje na to, že jí nejdou otevřít určité internetové stránky. Tento e-mail dostalo podle ohlasů také mnoho lidí z Chebska.

Opak je však pravdou, nejedná se o neškodný e-mail, nýbrž o promyšlený spam (nevyžádaná pošta poznámka redakce), který po otevření dokumentu v příloze pošle útočníkovi zpět 'vzkaz', že e-mailová schránka příjemce je aktivní, a tudíž vhodná pro zasílání další nevyžádané pošty.

Těm, kteří tento e-mail dostanou, také Chebský deník doporučuje, aby neotevírali přílohu a ve své e-mailové schránce nahlásili poštu jako 'spam'.

Ladislav Jukl ze společnosti ESET, jež je výrobcem slavného antivirového programu, poznamenal: „Podle zatím dostupných informací se nejedná o vir. Účelem přiloženého souboru je po jeho otevření kontaktovat server a tím dát informaci, že e-mailová adresa, na kterou byl e-mail s touto přílohou zaslán, je validní (platná poznámka redakce). Následně pak dojde k zařazení této e-mailové adresy na seznam pro rozesílání spamu. Proto přílohu nedoporučuji otevírat," dodal.

„E-mail od Evy Dvořákové nám přišel také," uvedl Alexandr Tutter z občanského sdružení Rošťáci. „Hned jsem vše řešil se svým ajťákem, který už o tomto falešném e-mailu věděl, a tak mne varoval," dodal.

„Do mé firemní schránky mi tento e-mail přišel také. Samozřejmě jsem chtěl naší potenciální zákaznici pomoci, a tak jsem přílohu otevřel," dosvědčil Karel Kysilka. „Obvykle jsem obezřetný a jen tak něco neotevírám, tento e-mail se však tvářil až moc reálně," zakončil.

Znění e-mailu

Dobrý den,

chtěla jsem se podívat na Vaše stránky (na tomto místě je vždy jiná webová adresa), které mi našel Google, ale vyskočila na mě hláška, že mohou poškodit můj počítač. Používám Firefox a dříve se mi to nikdy nestalo.

Můžete mi prosím poradit? Do přílohy jsem zkopírovala obrazovku, když na mě ta hláška vyskočila, abyste si mohli udělat představu.

S pozdravem

Eva Dvořáková