Stavba trvá již několik měsíců. Zatímco plášť budovy je už nějaký čas hotový, v posledních týdnech se pracuje v průchodu domem.

„Kromě stěn se tu opravuje chodník, na který jsou, podle přání památkářů, pokládány staré žulové desky, v minulosti sesbírané z ašských chodníků. Ty nahradí nevzhledný asfalt," uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Na pokládce dlažby se pracuje a hotovo by mělo být do konce roku.

„Další viditelnou změnu, kromě novotou zářících omítek, představuje v průchodu výměna v minulých dobách necitlivě zvolených oken a dveří za nové, které budou lépe korespondovat s historií," poznamenal mluvčí.

Plášť domu se opravuje za přísného dohledu památkového ústavu, protože bývalá hasičská zbrojnice a knihovna je od roku 2009 památkově chráněným objektem. Dokonce i nápis Muzeum Aš byl vyhotoven obdobným typem písma, kterým byla budova označena po svém dokončení ve 30. letech minulého století.

„Památkáři dohlíželi také na rekonstrukci interiéru prvního patra, kde bylo vnitřní vybavení knihovny a prostředí ´vitrážové´ místnosti citlivým způsobem zrestaurováno. Tyto práce se uskutečnily v roce 2013," shrnul Milan Vrbata.

Město Aš díky tomu získalo prostory pro stálou expozici předmětů z národopisné sbírky muzea a důstojné prostředí pro obřady a konference v již zmíněné síni.

„Letošní úpravy na budově vyšly dohromady na přibližně 5,3 milionu korun, předloňská přestavba prvního patra na 5,2 milionu korun a expozice na další tři miliony korun," doplnil mluvčí ašské radnice.