„Miminko má koliky a prdíky, proto pláče." „Dítě se nesmí nosit, aby nemělo křivou páteř." „Nezáleží na tom, jak se dítě narodí a zda budeme separovaní, přežili to takhle všichni, přežijeme to taky." To je jen krátký výčet mýtů o rodičovství, které rodiče v péči o děti velmi negativně ovlivňují. Na pravou míru by je chtěl uvést festival Být spolu, který se koná v rámci Mezinárodního týdne nošení dětí a v Chebu se uskuteční na konci tohoto týdne.

„Smyslem festivalu Být spolu je dostat do povědomí veřejnosti informace o tom, proč je důležité být miminkům nablízku a jak nejsnadněji to provést," uvedla Mirka Valašíková Křížová, jedna z organizátorek festivalu. „Chceme předat ženám, rodičům i prarodičům osobní i odborné poznatky, jak lze jednoduše předejít potížím spojeným s novou mateřskou rolí a v čem novopečené rodiče co nejlépe podpořit. Dnes rodiče, respektive matky skutečně řeší mnoho problémů, které v podstatě vyvstávají úplně zbytečně často jde o poporodní deprese, pocit méněcennosti a nekompetentnosti, nízké mateřské sebevědomí, potíže s kojením, 'nevysvětlitelný' pláč miminka, 'prdíky' a tak dále. Rádi se podělíme o poznatky a zkušenosti, které ukazují, že mateřství, resp. rodičovství může být velmi snadné a radostné už od početí. Vysvětlíme, proč jsou mýty o kontaktním rodičovství pouhými mýty," popisuje.

Festival Být spolu je dvoudenní akce, která se koná 9. a 10. října.

„V pátek festival začíná průvodem nosících rodičů a všech příznivců nošení dětí. Průvod se sejde ve 13.30 hodin na nádraží a povede třídou Svobody na nám. Krále Jiřího, odkud bude pokračovat na Kostelní náměstí, kde v prostorách fary jeho příchodem začne výstava fotek a přednáškový blok," řekla Mirka Valašíková Křížová k programu.

Na sobotu jsou naplánované přednášky, které v prostorách farního sálu začnou ve 12.30 hodin.

Součástí akce budou i stánky s látkovými plenami, s raw občerstvením a stánek s šátky, nosítky a nosicími doplňky.

„Akce je určená všem přemýšlivým rodičům, těhotným ženám a jejich partnerům, podporujícím prarodičům i zvědavé veřejnosti. 

FESTIVAL BÝT SPOLU PROGRAM PŘEDNÁŠEK

V pátek 9.10. od 16:00 je naplánována přednáška Nosit a být nošen, při které podám (Mirka Valašíková Křížová) účastníkům základní informace o nošení dětí v šátku nebo ergonomickém nosítku. Po přednášce bude následovat debata se sdílením osobních příběhů rodičů, kteří své děti nosí.

V sobotu 10. října začne přednáškový blok ve 12.30 hodin přednáškou Intuitivní rodičovství. Jana Frajtová je matkou 3 dětí, 10 let jako certifikovaná dula doprovází ženy k porodu, má pedagogické zkušenosti ze všech 3 stupňů škol a speciálních tříd. Každá její zkušenost při práci se ženami ji posouvá blíž k poznání, že nejvíce přispějeme k harmonii pohlazením, láskou a péčí o své blízké a o svoji ženskost.

Ve 13.30 hodin vystoupí s prezentací „Jak jinak rodit" VIP host festivalu: část pražského týmu projektu Jak jinak (www.jakjinak.info). Projekt Jak jinak se zasazuje o změny v českém porodnictví. Jejich cílem je prosadit celou škálu možností péče pro těhotné a rodící ženy. Na přednášce přiblíží účastníkům standardní péči při porodu očima rodícího se miminka.

V 15 hodin vysvětlí Mirka Valašíková Křížová na workshopu Jak prožít narození miminka v klidu a harmonii, co je to bonding a proč jsou první společně prožité vteřiny, minuty, hodiny, dny a týdny tak důležité pro utváření rané vazby mezi matkou a dítětem.

V 15.30 hodin pak naváže Petra Písecká na přednášce „Jak se z toho nezbláznit" povídáním o attachmentu upevňování vazby mezi rodiči a dětmi. Petra je maminka 7měsíčního chlapečka, studovala psychologii a speciální pedagogiku a díky svému synovi poznala, že dítě je největším učitelem rodiče. Na přednášce předá své poznatky o tom, jak si s dětmi utvářet bezpečný, láskyplný a srozumitelný vztah, jak být emočně dostupní, vnímaví k potřebám dítěte a k signálům, které dítě k rodičům vysílá.

V 16.15 hodin začne workshop na téma Ekologická péče o děti a domácnost aneb Bez chemie. Maminka dvou chlapečků Kateřina Svobodová předvede, jak šetrně a zároveň účinně nahradit konvenční prostředky. Kateřina si už s příchodem prvního miminka začala klást otázky: V čem vlastně jeho prádlo peru? V čem miminko myji? Čím ho mažu? Jaké plenky mu dávám? Přemýšliví lidé se dozvědí, že k péči bez chemie stačí jen málo, objednat pár základních surovin, trošku „alchymie" a chvilka času, vše si budou moci osahat a očichat při ukázce domácích ekoproduktů.

V 16.45 hodin přiblíží Tereza Glaserová pojem přirozená hygiena miminek (někdy se můžete setkat s označením bezplenková komunikační metoda). Vysvětlí základní principy přirozené hygieny, proč je dobré vyslyšet a neignorovat také potřebu miminka vylučovat a komunikovat s ním o jeho potřebách již od narození. Tereza je maminkou dvouletého chlapečka a má s přirozenou hygienou bohaté osobní zkušenosti.

V 17.30 hodin bude přednáška Chci kojit, ale jak? Mirka Valašíková Křížová odkryje mnoho mýtů o kojení, a to na základě zkušeností s klientkami svými i svých kolegyní zabývajících se podporou kojení. Petra Písecká se podělí o svůj osobní příběh, kdy první dva měsíce života svého syna bojovala všemožnými způsoby o záchranu kojení, ve kterém bohužel nebyla správně podpořena. Po dvou měsících neuvěřitelného stresu přišla na to, že kojení je stejně tak jednoduché jako dýchání. Bohužel se do něj vnáší mnoho technických „návodů" a zbytečných pomůcek, které vše pouze komplikují, ale nepomáhají. Kojit může bez výjimky každá žena.

V 18.30 hodin bude povídat Denisa E. Morkesová o Cyklické ženě. Celý život ženy je uzpůsoben do cyklů, odehrávajících se vně či uvnitř každé z nás. Na přednášce se dozvíte, jak se tyto cykly projevují v našich osobnostech i chování a jak je využít pro náš rozvoj. Na konec festivalu má Denisa pro účastníky také jedno příjemné překvapení, takže se vyplatí zůstat až do konce. Denisa absolvovala Grál posvátného ženství s Karaimi, Červený stan s Katkou Kramolišovou, základní kurz Mohendžodáro a Mystérium Stařeny s Katinkou Soetens. V současnosti studuje slovanské bohyně. Vede ženský kruh.