Poprvé se uskutečnil před padesáti lety a od té doby se koná každý druhý rok. V roce 2020 se kvůli covidu nemohl uskutečnit a nyní probíhá v plné parádě. „Mezinárodní festival dechových orchestrů FIJO 2022 letos probíhá od 30. června do 3. července. Chebané a hosté se mohou těšit na tradiční programy, kterými jsou slavnostní zahájení, průvod městem, festivalové koncerty a především závěrečný galavečer. Přivítáme orchestry a mažoretky od nás i ze zahraničí a připraveno bude i nějaké to překvapení,“ sdělila dramaturgyně KC Svoboda Cheb Mirka Pavlíková.

Dechová hudba se rozléhá po celém Chebu. Až do neděle totiž probíhá tradiční, mezinárodního festival dechových orchestrů FIJO 2022.Dechová hudba se rozléhá po celém Chebu. Až do neděle totiž probíhá tradiční, mezinárodního festival dechových orchestrů FIJO 2022.Zdroj: Deník/Kateřina ButakiÚčastníci festivalu se mohou těšit na cirka jedenáct uskupení od nás i ze zahraničí. „Navštíví nás i zvláštní host, a to cykloband z Nizozemí. Ten měl na náš festival zavítat už v roce 2020. V témže roce jsme měli také oslavit 50 let této jedinečné akce, ale kvůli situaci kolem onemocnění covid-19 jsme byli nuceni festival zrušit,“ uvedla.

Z tohoto důvodu se organizátoři akce rozhodli s půlkulatým číslem „50“ nadále pracovat, tudíž padesátku přirozeně zakomponovali nejen do loga, ale značka půl století se line celým festivalem a podle účastníků dechové hudby je tato sláva znát jak z velkého nadšení návštěvníků, tak i účinkujících. „Budeme si držet palce, aby letošní ročník dopadl podle našich představ,“ dodala Pavlíková.