Pracovníkům Školního statku a Krajského střediska ekologické výchovy v Chebu se totiž otevřela zbrusu nová hala pro opravy těchto zemědělských obrů. Výstavba vyšla na 19 milionů korun.

Kvalitnější prostředí pro práci získají především zaměstnanci a žáci učebního oboru opravář zemědělských strojů pod Integrovanou střední školou Cheb, kteří zde pod vedením zaměstnanců statku vykonávají praxi. Nové dílny nahradí nevyhovující stávající objekty, kvůli nimž bylo nutné například převážnou většinu strojů opravovat venku za každého počasí.

Zdroj: DENÍK/Jan Buriánek

„Dosud jsme velkou část zemědělské techniky opravovali venku, a to za každého počasí. Do starých dílen se totiž velká část techniky vůbec nevešla. Navíc haly na opravu zemědělských strojů tu vznikly už v 60. letech minulého století,“ sdělil ředitel školního statku Leoš Horčička.

Školní statek disponuje v tuto chvíli stroji na předseťovou úpravu půdy, na setí, ošetřování porostů i samotnou sklizeň.

„Unikátností této haly je například to, že jsme ji nechali vybavit otočným jeřábem, který během oprav značně urychlí všechny práce. Je tu také montážní jáma, ve které budou naši zaměstnanci stroje kontrolovat, budou v nich vyměňovat například olej a podobně,“ popsal výhody nové haly ředitel statku.

Festival humoru ve Františkových Lázních
Nejvtipnější festival už zná letošní scénář

V dílně naleznou mechanici i stroje na obrábění kovů, jako jsou soustruhy, vrtačky a mnoho dalšího. Samozřejmostí je, že celá hala je vyhřívaná a nalézá se tu i sociální zařízení. Hala má i první patro, ve kterém se nachází například kuchyňka. Chybí tu ještě některý mobiliář, který se tu objeví později.

„Školní statek v Chebu je jediným zařízením svého druhu na území našeho kraje. Jsem proto ráda, že se zde podařilo vybudovat jedno z nejmodernějších pracovišť v oblasti regionálních zemědělských podniků, protože pro praktickou výuku potřebujeme mít zajištěny kvalitní podmínky,“ sdělila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Budovy školního statku byly postaveny počátkem 60. let minulého století jako náhrada za zbouraná hospodářství při výstavbě a napouštění údolní nádrže Jesenice. Od této doby se značně změnily technologie pěstování rostlin i chovu hospodářských zvířat, hlavně co do velikosti strojů.

Ilustrační foto
Strážníci pomohli odrodit dítě v provizorním přístřešku

„Proto jsme se rozhodli tento špatný stav napravit. Zadali jsme vypracováním studie, vybrali projektanta a technický dozor investora a následně i dodavatele stavby. Se souhlasem kraje jsme celou stavbu financovali ze svého rozpočtu a částečně pomocí investičního úvěru ve výši 12 milionů korun,“ upřesnil ředitel školního statku Leoš Horčička.

Odstranění starých dílen stálo asi 650 tisíc korun, nová stavba pak přišla na necelých 19 milionů korun. Stavba trvala sedm měsíců.

„Současně s výstavbou nových dílen nechalo vedení statku provést opravu pláště a výměnu střešní krytiny stávajících dílen. Z rozpočtu statku na tyto opravy použili kolem 500 tisíc korun,“ dodala tisková mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.