Letiště se nacházelo kousek za Chebem a ve městě také vzniká samotná expozice. Lidé si ji už brzy prohlédnou v prostorách po Galerii 4 v Kamenné ulici. Jedním z lákadel bude i část trupu letadla Hansa-Brandenburg C.1 v životní velikosti.

Jaké letiště bylo na území českých zemí to nejstarší? O prvenství se jich pře hned několik. Jak ale vysvětluje Tomáš Dostál, vedoucí správy chebských památkových objektů, to chebské bylo jako jediné zcela plnohodnotné. „To znamená, že mělo veškeré vybavení, které k letišti patří: hangáry, velitelství, ubikace, a další. Prostě seriózní letiště.“

Nápad na vznik muzea padl už před pár lety.

„Bylo to v době, kdy jsme hledali smysluplné využití pro prostory po G4. A protože máme dojem, že stále není mezi lidmi tak známé, že úplně nejstarší letiště v českých zemích vzniklo za první světové války v Chebu, přišlo nám to jako ideální řešení,“ vysvětlil Tomáš Dostál, který je zároveň se svým kolegou Martinem Plevným autorem myšlenky na vznik muzea.

Krásné 101. narozeniny právě oslavila nejstarší občanka Chebu Alžběta Slavíčková. Popřát jí přišel také starosta města Antonín Jalovec.
Nejstarší Chebanka slavila

Expozice časově zabírá poslední dva roky první světové války a pak období První republiky. „Staré chebské letiště, které mapujeme v naší expozici, bylo úředně zrušeno v červnu 1938, tedy krátce před Mnichovskou dohodou. Expozice je záměrně takto časově omezena, protože se věnuje letišti, které dnes už lidé neuvidí. To současné letiště je na jiném místě, než bylo to prvorepublikové,“ podotkl Tomáš Dostál.

A co návštěvníky muzea čeká? „Na jednom z exponátů přiblížíme podobu letiště tak, jak vypadalo v závěru první světové války, respektive v době první republiky. Situace bude vysvětlena díky velkému 3D modelu letiště a dnešní orto-foto mapě,“ uvedl pro příklad Martin Plevný. Na mapě si tak lidé prohlédnou, kde stály hangáry, ubytovací budovy a další objekty.

V muzeu bude k vidění také část repliky letadla Hansa-Brandenburg v životní velikosti. „Příchozí si tak budou moct představit, jak byla skutečně velká letadla v období první světové války. Málokdo si to totiž umí představit v reálu,“ upozornil Tomáš Dostál.

Další zajímavý exponát pak bude velmi zdařilá replika leteckého kulometu Spandau a pak návštěvníci si prohlédnou profesionální modely letadel, která se historicky objevila na chebském letišti. Milovníky historie bude určitě lákat také kompletní uniforma důstojníka československého letectva z roku 1937, a to ve služební i vycházkové podobě, ale i mnoho dalšího.

Cizinec nezvládl jízdu a skončil s automobilem na střeše. Pro jednoho z cestujících letěl vrtulník.
FOTO: Nezvládl řízení a převrátil automobil na střechu

Prostory po bývalé galerii však bylo nutné nejdřív upravit.

„Stavební práce nás přišly na částku bezmála 200 tisíc korun. Co se týká expozice, tak částka lehce přesahuje 500 tisíc korun. Zahrnuje všechny repliky, makety, tisk výstavních panelů a tvorbu dalších exponátů,“ dodal Tomáš Dostál.