I tentokrát sem během víkendu zavítalo několik desítek návštěvníků. Přálo tomu i počasí, kdy téměř celý víkend bylo nebe bez mraků. V letošním roce se lidé svezli po části vyměněných kolejí. O prázdninách se budou moci svézt děti každý víkend. Jinak tu vláčky jezdí jen každý druhý víkend v měsíci.

„Je to úžasné. Úzkokolejkou jsem se svezla už v minulém roce a musela jsem si ten zážitek zopakovat i letos,“ sdělila cestující Jana. „Je to relaxační jízda a člověk při tom báječně vypne a kochá se okolím rezervace Soos,“ doplnila.

Malé důlní vagónky vykouzlí každoročně na tvářích dětí i dospělých úsměv, za jejich provozem však stojí několikaměsíční přípravné práce.

„Během zimních měsíců jsme opravili zhruba 300 metrů kolejnic. To znamená, že všechno staré, co tam bylo, jsme vyndali, odvezli jsme to bagrem a navezli jsme nový štěrk a položili nové pražce a kolejnice,“ sdělil Miroslav Kalivoda z úzkorozchodné dráhy Kateřina.

Generálkou se podařilo životnost kolejí o několik let prodloužit. Opravu prováděli pracovníci úzkorozchodné dráhy několik měsíců, tak aby na sezónu byla připravena. Na letošní rok chystají provozovatelé dráhy i novinku pro děti.

„Během letních měsíců budeme vypravovat důlní vláčky na trať každý víkend. A ne každých čtrnáct dní, jako je tomu dosud. Jinak do budoucna připravujeme další vůz, který bude mít otevřenou střechu, vedle klasických uzavřených vagónků. Kdy přesně na trať vyjede, zatím nevíme,“ podotkl Miroslav Kalivoda.

Letos v červenci, kdy připadají dva svátky na pátek a na sobotu 5. a 6. července, se u rezervace Soos bude jezdit nejen v sobotu a neděli, ale i v pátek.

„Právě během svátečních dní v červenci k samotným jízdám chystáme také jedinečnou výstavu všech úzkorozchodných lokomotiv, které vystavíme v obci Kateřina, kam vlak zajíždí. A zároveň budou mít cestující možnost spatřit i jiné důlní vozy, které dosud byly před jejich zraky skryty,“ doplnil pracovník úzkorozchodné dráhy Kateřina Jaroslav Novotný.

KVĚTENA SOOSU A OKOLÍ. Jiří Brabec je jedním z editorů publikace, kterou je možné koupit v Muzeu Cheb. „Expozici máme zavřenou z důvodů rekonstrukce. Nicméně je možné v pracovní době zazvonit u služebního vchodu z Kostelní ulice a knihu koupit v sekretari
Publikaci o Soosu ocenili také porotci