Vědci se chtějí dozvědět co nejvíce o vyhaslé sopce Komorní hůrka u Františkových Lázní. Hloubí tam proto zhruba třicetimetrovou štolu, do které by v budoucnu mohla zavítat i veřejnost. Vědci by chtěli prozkoumat zbytky původní dvě stě let staré štoly. Práce tam s přestávkami trvají už tři roky. Náklady na stavební práce dosáhnou zhruba dvou milionů korun. Hloubení štoly se koná v rámci evropského projektu měst Fichtelberg, Františkovy Lázně a Cheb s názvem Brána do nitra země. „Začali jsme s rekonstrukcí původní Goethovy štoly. Na začátku jsme vytvořili větrací komín pomocí šachty a následně vyrazíme štoly, které propojíme se současnými chodbami, které už jsou hotové,“ uvedl stavbyvedoucí Jiří Fiala. „Až se dostaneme do dostatečné hloubky, uděláme průzkum, abychom zjistili, kudy vedly staré štoly, a budeme kopat dál,“ poznamenal Fiala.

Chodba bude po dokončení důlních prací měřit necelých třicet metrů a v budoucnu by se do tohoto labyrintu mohla vydat i veřejnost. „Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se nám sopku podařilo otevřít co možná nejširší veřejnosti. Bude ale záležet na báňském úřadu a jeho rozhodnutí o možnosti zpřístupnění s ohledem na bezpečnost návštěvníků,“ konstatoval starosta města Františkovy Lázně Jan Kuchař.

„Při všech pracích se snažíme chovat co možná nejšetrněji k přírodě. Pracujeme v chráněném území. V současnosti jednámei o malé změně v projektu, abychom se vyhnuli poškození kořenového systému stromů i jejich případnému kácení,“ řekl starosta.

Zpřístupnit důlní dílo veřejnosti není žádná hračka. Otec celého projektu, seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR v Praze, ale věří, že se vše povede dovést do konce.

„Až skončí všechny geologické práce na Komorní hůrce, budeme muset vědecký projekt jako takový ukončita následně budeme s Františkovými Lázněmi a báňským úřadem jednat dál o tom, jaké podmínky musíme splnit, abychom mohliz této štoly udělat veřejné podzemní dílo. Je to časověi administrativně náročný proces. Každé dva roky musí provést příslušné úřady kontrolu štoly a prověřit její bezpečnost. Věřím, že se nám to podaří, protože jsme dovnitř nainstalovali i zábradlí, osvětlení a máme tam připravené už i helmy. I kolemjdoucí se nás ptají, kdy to otevřeme,“ dodal seismsolog.

Ilustrační foto
Prodával drogy