Provoz takzvaného ´Seniorbusu´ pro důchodce nad 65 let z Františkových Lázní končí už zítra (v pátek 13. března). Ovšem senioři využívající bezplatné autobusové dopravy mezi jejich městem a Chebem dostali další novinku, která je pro ně ještě výhodnější.

„Od 1. března jsme přešli na nový systém přepravy našich seniorů mezi Františkovými Lázněmi a Chebem. Po analýze dosavadního systému v podobě ´Seniorbusu´ jsme zjistili značnou finanční náročnost 82,60 Kč za jednu jízdu, a bylo nutné tuto věc řešit. Jsem opravdu rád, že jsme se starostou Chebu Navrátilem našli společnou řeč a město Cheb přistoupilo na náš návrh na přiřazení našich seniorů do chebského modelu," vysvětloval místostarosta Františkových Lázní Jan Kuchař. „Tím je našim seniorům umožněno užívání všech spojů městské hromadné dopravy (MHD) mezi Františkovými Lázněmi a Chebem (až 34 spojů za den, včetně možnosti jízdy o víkendu). My jsme se dostali na standardní cenu 18 korun za cestu, a k tomu jsme odstranili administrativu se ´Seniorbusem´ spojenou," uvedl a dodal, že od samého počátku starší občané tuto novinku berou. „Okamžitě zareagovali kladně."

A jaké náležitosti si musejí oprávnění zájemci o bezplatné cestování autobusem mezi Františkovými Lázněmi a Chebem vyřídit?

Je třeba si zajistit na autobusovém nádraží v Chebu aktivaci tarifu za 175,- Kč/rok na své čipové kartě, kterou většina seniorů má již ze ´Seniorbusu´ či užívání MHD. V případě, že čipovou kartu nevlastní, je nutné si ji zakoupit za 100,- Kč společně s jednou průkazovou fotografií.

„Držitelům současných karet s označením ´Seniorbus´ je umožněno proplacení zmiňovaného poplatku na Městském úřadu ve Františkových Lázních, a to vždy v úřední den (pondělí a středa), nejpozději však do 30. dubna 2015, tímto datem ukončíme administraci ´Seniorbusu´," informovala vedoucí oddělení sociálních věcí františkolázeňské radnice Jana Adlerová. „Této možnosti už využilo 120 lidí," upřesnila. Jedním ze spokojených starších občanů Františkových Lázní je i Petr Herian. „Já novinku vítám. Teď můžeme využít více spojů. V pondělí jsem si na radnici vyzvedl těch 175 korun za aktivaci," pochvaloval si.