Málokdo ví, že na Chebsku máme výborné letce na větroních. Excelovali totiž v plachtařské soutěži větroňů. Řeč je o Martinu Valentovi a Františku Křížovi z Františkových Lázní, kteří přivezli vítězství hned ve třech kategoriích.

„S Martinem Valentou jsme se dohodli a udělali tým," prozradil František Kříž z Františkových Lázní. „Soutěžili jsme v plachtařské soutěži dvoumístných větroňů – klubové třídě, která se konala v německém městě Greiz. Já na větroních létám už od svých 15 let. Nyní je mi 50. Takže je to už pěkných 35 let, co se tomuto sportu věnuji," dodal.

Martin Valenta a František Kříž výborně reprezentovali Františkovy Lázně a také Aeroklub Toužim, za který létají a který jim také vypůjčil letadlo s označením Grob G103 Twin Astir.

Při soutěži odstartují větroně v určitou hodinu a soutěží se na předem stanovené trati, která je dlouhá například 200 kilometrů. Ta se každý den mírně obměňuje. Na trase jsou určité otočné body a ty se všechny musí proletět. Vítězí letadlo s nejlepším časem.