Otakar Skala svůj odchod z úřadu oznámil už na začátku srpna, aby stihl předat veškerou agendu. „Mé důvody jsou čistě pracovní, byl jsem ve svém zaměstnání povýšen. Protože jsem teď členem širšího vedení společnosti, musím být častěji v Praze a nemohu se funkci starosty věnovat tak, jak bych si představoval," vysvětlil tehdy. Na postu koaličního zastupitele ale zůstává.

Uskupení PRO, za které kandidoval Kuchař i Skala, volby vyhrálo. Podle koaliční smlouvy mu tak náleží post starosty. Poslední slovo ale měli zastupitelé, kteří se sešli ve středu v podvečer. Pro zvolení Kuchaře starostou bylo všech sedm koaličních zastupitelů. Čtyřčlenná opozice se hlasování zdržela poté, co všichni kandidáti, které na post navrhli, odmítli přijmout kandidaturu. Jako první opozice navrhla místostarostu Františka Šnajdaufa, následně Lukáše Fialu a Eugenii Chromou. Nikdo z nich ale kandidaturu nepřijal. Podle Šnajdaufa byl Jan Kuchař jediným kandidátem, který pro koalici přicházel v úvahu.

„Koalice na zastupitelstvu pouze potvrdila svou jednotnost a tím i sílu do druhé poloviny volebního období," řekl k hlasování Jan Kuchař. „Na koaličním jednání jsme se dohodli, že post druhé místostarosty prozatím obsazovat nebudeme a zkusíme práci zvládnout s kolegou Šnajdaufem ve dvou," doplnil.

A jaký byl první den nového starosty?

„Rozdělané práce máme na radnici opravdu hodně. Od dotačních projektů přes investiční akce města, jako jsou opravy chodníků, komunikací či památek, až po řešení drobných problémů třeba na dětském hřišti. Nedomnívám se tedy, že by můj první starostenský den měl být něčím výjimečný," odpověděl.

Pro město je teď podle něj nejdůležitější jednotnost. „Františkovy Lázně se již velmi dlouho potýkají s nejednotností, což jim bohužel ubírá potenciálu, který mají. Je třeba, aby všichni obyvatelé, podnikatelé a samozřejmě i radnice táhli za jeden provaz a vytvořili tak z Františkových Lázní fenomén České republiky a možná i střední Evropy." Do města by chtěl přilákat víc návštěvníků. „Máme připravené řadu projektů pro podporu turismu. Jedná se o projekty cyklistických a turistických tras, rádi bychom ještě v tomto volebním období alespoň začali s revitalizací lesoparku Amerika, kde by i dle připomínek občanů mělo vzniknout opět přírodní koupaliště. Pouštíme se také do vědeckých projektů, protože je zapotřebí stále dokazovat účinnost lázeňské péče. Zvlášť v dnešní době, kdy nad zdravým rozumem vítězí farmaceutický business," dodal.