Gagarin navštívil také botanickou zahradu v Bečově nad Teplou. Při natáčení videovýletu Deníku se o návštěvě zmínil ředitel botanické zahrady Jiří Šindelář. „Za zmínku stojí zajímavost, že i zde chytali při své návštěvě ryby Jurij Gagarin a Valentina Těreškovová.“

Dalším místem západu Čech, která Gagarin navštívil byla Kladská. Právě zde v hlubokých lesích s neprostupnými bažinami, Tajgou, míst, v kyselých vodách rybniční soustavy nahazoval prut první kosmonaut Jurij Gagarin, ale také první československý kosmonaut Vladimír Remek a své kratochvíle zde ve srubech švýcarsko-tyrolského typu a v okolní divoké přírodě prožívali i světoví státníci.

Zdroj: Youtube

„Vím, že v Československu byl Gagarin dvakrát. Poprvé hned po letu vedla jeho první zahraniční cesta právě do naší republiky. Ve dnech 28. a 29. dubna 1961 pobýval v Praze. Podruhé byl v Československu v létě roku 1966, to byl v Karlových Varech a navštívil i Mariánské Lázně,“ řekl už dříve Deníku Milan Halousek, přední český popularizátor kosmonautiky.

Na prvního kosmonauta Gagarina zavzpomínal také nedávno zesnulý Karel Pacner, rodák z Janovic nad Úhlavou a především publicista a spisovatel. Pro server technet.cz uvedl, že Gagarina litoval. „Když jsem s ním v létě 1966 dělal v Karlových Varech rozhovor, seděl přede mnou uštvaný člověk, který mechanicky, jakoby naučeně, odpovídal na mé otázky. Bez úsměvu a bez zájmu, jenom tím plnil svou povinnost, kterou mu někdo z nadřízených zařadil do programu.“

Gagarin byl totiž v Československu na dovolené, ale místo odpočinku ho nejrůznější funkcionáři honili po besedách v továrnách a úřadech, na obědy a večeře.