Po roce 1945 bylo toto koupaliště vyhlášené široko daleko. Na Riviéře hrával orchestr, nechyběla restaurace či kavárna. Později bylo koupaliště prodáno a přebudováno na podnikové rekreační středisko.

Po sametové revoluci se odtrhlo od rekreačního střediska mateřského podniku. Koupaliště mělo několik majitelů, nakonec skončilo v dražbě za 3,7 milionu korun. Obec se snažila získat objekt do svého vlastnictví bezúplatným převodem, nicméně neuspěla. Zastupitelé se tedy rozhodli zapojit se do dražby a nakonec koupaliště získali do svého majetku. Nádrže byly znovu napuštěny a začaly se připravovat opravy. Provizorně ho zastřešili, ale na víc nebyly peníze a neobjevil se ani zájemce o pronájem areálu, kterého obec hledala. Do úplné rekonstrukce se před několika lety pustil ruský investor a vypadalo to, že se konečně koupaliště otevře. Nestalo se tak a nyní je koupaliště opět na prodej.

Přírodní koupaliště chybí i obyvatelům Františkových Lázní. Město už ale v minulém roce začalo pracovat na obnově Jadranu.

Právě tam by do dvou let mohlo vyrůst zbrusu nové koupaliště, ve kterém by vodu čistily kořeny speciálních rostlin, a tím nebyla použita žádná chemie. Město objekt bývalého hotelu Jadran i s okolními pozemky u stejnojmenného rybníka koupilo loni za dva miliony korun od zemědělského družstva. „Je to obchod, který umožní využití rybníka opět k veřejným aktivitám. Lokalita navíc přímo navazuje na památkovou rezervaci, a tak je úprava místa důležitá a potřebná,“ uvedl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. Na jeho přesné podobě se v současné době pracuje. „Řešíme například budoucnost objektu bývalého hotelu, který se nám letos podařilo přihlásit do registru takzvaných brownfieldů. Znamená to pro nás šanci získání finančních prostředků na jeho likvidaci a vybudování adekvátního zázemí pro nové přírodní koupaliště,“ doplnil Jan Kuchař.

I v Kraslicích na Sokolovsku měli oblíbenou plovárnu, kam chodili relaxovat lidé z širokého okolí. Už dlouhé roky je však na vodní nádrž Glasberg žalostný pohled. Je prasklá a areál zpustlý. Místním tak nezbývá než za vodními radovánkami v parných dnech dojíždět.

Město ale věří, že se z něj stane rekreačně zajímavé místo. Pracuje na projektu vybudování přírodního biotopu a obnovy areálu, kde by vzniklo i osm chatek. „Navíc v projektové dokumentaci počítáme s vybudováním inženýrských sítí i pro nynější domy a rekreační obydlí. Tím by se tato lokalita mohla stát turisticky atraktivnější,“ řekl místostarosta Kraslic Miloslav Poslední. Karlovarsko problém ubývajících koupališť řešit nemusí. Ta, která byla vybudována před lety, řádně fungují dodnes, většinou je vlastní obec či město, jako je tomu třeba s vodní plochou v Nové Roli či Karlových Varech.

Krajkovská škola v sobotu žila oslavami výročí.
OBRAZEM: Škola v Krajkové slavila 140. narozeniny