Právě tam se vydal Akordeonový orchestr Alexandra Smutného Mariánské Lázně naposledy. A stejně jako v jiných zemích sklidil samé ovace. „Naším cílem bylo městečko Marenba del Garda přímo u jezera Lago di Garda,“ přiblížil dirigent Akordeonového orchestru Alexandr Smutný. Harmonikáři ale nepřijeli jen odpočívat a čerpat nové síly na další program v letošním roce. Přijeli i koncertovat.

Jako první potěšili publikum v městečku Gavardo. „Orchestr vítali členové místního mužského pěveckého sboru La Faita. Musím říct, že přijetí bylo opravdu srdečné a nádherné,“ pochvaloval si dirigent. A povedl se i samotný koncert, který se setkal s úžasným ohlasem. Druhý velmi úspěšný koncert se uskutečnil v centru Marenba. I ten se povedl. Velký zážitek měl ale teprve přijít. „Koncertovali jsme v městečku Viliianuova, které leží vysoko v horách více než dva tisíce metrů nad mořem. Tak všichni vyráželi osobními auty, protože autobus by nezvládl tak úzké a klikaté horské cesty,“ přiblížil Alexandr Smutný. V neskutečném prostředí s výhledem na jezero obklopené horami odehráli akordeonisté svůj poslední koncert. „Byl to opravdu jedinečný zážitek, fantastická akustika, úžasná atmosféra dlouho do noci, kdy nad našimi umělci nad horami ještě navíc svítil úplněk. Prostě dokonalé.“

O tom, že si mariánskolázeňští harmonikáři podmanili tento kousek Evropy, svědčí i fakt, že se s orchestrem přišli rozloučit nejen členové místního sboru, ale i představitelé městečka a také jejich publikum.

Akordeonový orchestr Mariánské Lázně si za léta svého působení nezískal své příznivce jen v Itálii. Už dříve si těleso, které je složené z mužů a žen rozmanitého věku, podmanilo například Mexiko, které jim do Mariánských Lázní poslalo vzkaz: „Okouzlili jste Mexiko, Mexiko vás miluje.“ Orchestr, který založil před pětapadesáti lety Alexandr Smutný, jenž se zapsal do České knihy rekordů jako nejdéle působící dirigent akordeonistů v republice, patří ve své kategorii ke špičce v České republice a jeho sláva už dlouhá léta přesahuje hranici Karlovarského kraje.

Ilustrační foto.
Studánky se vrátí do života