Disciplíny, které simulovaly ostrý zásah, totiž mohli zvládnout jen ti nejtvrdší.
„Letos jsme se rozhodli uspořádat nultý, zkušební ročník," uvedl starosta Sboru dobrovolných hasičů Mnichov Otto Horní. Klání, kdy hasiči museli ukázat nejen fyzickou, ale také psychickou zdatnost, rozdělili organizátoři do dvou kategorií. „První skupina běžela bez aktivního dýchacího přístroje. To znamená, že soutěžící neměli masky a puštěné dýchací přístroje. Druhá kategorie s aktivním dýchacím přístrojem, tedy s puštěným kyslíkem a maskou, byla náročnější."
A co na všechny soutěžící čekalo? Nejprve museli hasiči roztáhnout čtyři hadice, zvládnout šedesát úderů do hammer boxu, překonat bariéru, smotat dvě hadice, přemístit devadesátikilogramovou figurínu, čtyřikrát převrátit pneumatiku od traktoru či vylézt po žebříku do druhého patra. „Pokud se dostali nahoru, čekalo na ně vytažení dvou pětadvacetikilogramových barelů," uvedl Otto Horní. Až poté, co hasiči z lešení slezli a doběhli do cíle, si mohli odpočinout na připravené matraci. „Vypadá to lehčí, než to opravdu je," řekl jeden z hasičů poté, co doběhl.
První místo v kategorii bez aktivního dýchacího přístroje získal Petr Pospíšil ze Sboru dobrovolných hasičů Pozorka, druhou příčku obsadil domácí Ladislav Vopravil a třetí místo patří Karlu Šindelářovi z Nové Role. Druhou, těžší kategorii s aktivním dýchacím přístrojem vyhrál Ondřej Horych z Nové Role, na stříbrné pozici skončil Patrik Žižka z Chebu a z bronzové medaile se radoval domácí Leoš Gurniok. O tom, že Mnichovského hasiče nezvládnou jen mladí muži, svědčí účast jediné ženy Moniky Šťáhlovské z domácího týmu a také kategorie 50+, kterou vyhrál chebský starosta Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Petr Musil.