Součástí bylo i vysvěcení zbrusu nového praporu v kostele svaté Máří Magdalény. Nechyběla ani spanilá jízda hasičských vozidel, soutěž mladých hasičů a vyznamenání jednotlivých hasičů. Přípravy na akci trvaly několik měsíců.

„U příležitosti tohoto výročí jsme nechali hasičům ušít prapor, který nikdy neměli,“ sdělil starosta obce Sadov, která akci připravila, Ladislav Ludvík. „Jedná se o ručně vyšívaný prapor, ke kterému patří stojan a stuha,“ podotkl starosta Ladislav Ludvík.

Kromě praporu se dobrovolní hasiči z Boru dočkali i smaltovaného znaku na hasičárnu.

„To bylo také složitější. Protože, aby se takový znak mohl vyrobit, bylo potřeba si nejdříve vyrobit specifickou šablonu, podle které se pak znak vytvořil. Na hasičské stanici pak ale takový znak vydrží několik desítek let,“ poznamenal starosta obce Sadov.

Sbor dobrovolných hasičů v Boru byl založen v roce 1883 Rudolfem Roodigou. Po založení vstoupil sbor do Zemské ústřední hasičské jednoty a byl začleněn do župy číslo 56 s názvem Ostrovská okresní hasičská jednota. Dnes má sbor dobrovolných hasičů 75 členů.

„Náš sbor se těší velké oblíbenosti dětí, takže k nám chodí i šestadvacet mladých hasičů,“ poznamenala starostka Sboru dobrovolných hasičů v Boru, Monika Klímová.

K hasičům chodí nejen děti z Boru, ale i mnoha dalších přilehlých obcí a měst.

„Jsme hrdí na to, že máme takto velký sbor. Věkový rozpětí těch nejmladších hasičů je od tří do třinácti let. Musím říci, že mladí hasiči jsou velice šikovní a jsme za ně moc rádi,“ poznamenala Monika Klímová.

O tom, jak to děti s hasičkou stříkačkou umí rozparádit, se mohli všichni přesvědčit po oficiální části oslav na hřišti v Sadově. Tam měli všichni přítomní možnost vidět ukázku štafety požárních dvojic a ukázku požárních útoků mládeže.

Součástí oslav bylo i pěvecké vystoupení v kostele v Boru, kde se posluchačům představil soubor La dolce Vita Sokolov. Nový prapor v kostele vysvětil vikář Marek Hric.

Na konci oslav výročí ještě byli oceněni v kulturním domě v Sadově nejvýznamnější osobnosti Sboru dobrovolných hasičů v Boru, kteří se svými činy zasloužili o tu nejlepší prezentaci hasičské práce.

Avon pochod v Klatovech 2018.
Pochodem centrem podpoří boj proti rakovině prsu