Předvánoční dárek dostaly jednotky dobrovolných hasičů z celého Karlovarského kraje. Dobrovolným hasičům, kteří zasahovali při letošních červnových povodních, schválilo krajské zastupitelstvo účelovou dotaci na vybavení. Celkem tak kraj vydá 5,632 milionu korun.

Finanční dotace určená pro zabezpečení akceschopnosti je rozdělená podle zařazení dobrovolných hasičů do jednotky požární ochrany (JPO). Jednotky zařazené v JPO V dostanou od kraje 66 tisíc korun. Na Chebsku se to týká Staré Vody, Krásna a Chebu. „Jsou to peníze navíc, které samozřejmě vítáme," řekl velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů Cheb Jiří Vrbka. „Za peníze například obměníme zásahové obleky."

JPO III dostanou od Karlovarského kraje po 99,5 tisících korunách. „Na Chebsku se tato finanční částka týká například Milíkova, Dolního Žandova, Drmoulu, Tří Seker nebo Plesné," informovala tisková mluvčí kraje Jana Pavlíková. Kromě nich se můžou radovat i Libá, Luby, Mnichov a Hranice. „Jsme samozřejmě rádi, že tyto peníze dostaneme," řekl velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů Drmoul Josef Havlík. „Je ale smutné, že se lidem vždy otevřou oči až ve chvíli, kdy nastane podobná situace jako o letošních povodních. Pak teprve spousta lidí pochopí, že dobrovolní hasiči jsou potřeba." Za získané dotace si drmoulská jednotka pořídí například zásahové obleky, obuv, helmy nebo svítilny.

Milíkovská jednotka bude díky penězům od Karlovarského kraje bohatší například o kalové čerpadlo, vysílačky, zásahové rukavice nebo plničku na protipovodňové pytle.

„Osobně si myslím, že by dobrovolní hasiči měli takové peníze dostávat častěji," řekl David Hrbek z Chebu. „Všude v médiích se při povodních skloňovalo, že bez nich by se velká voda zvládnout nedala. Peníze na vybavení jim ale mnohdy chybí a to je špatně," uvedl.

Na dotace se mohou těšit i hasiči na Sokolovsku a Karlovarsku, jako například Bečov nad Teplou, Horní Slavkov, Chodov, Jáchymov, Kraslice a mnoho dalších.