Na první pohled jednoduchá trať, na ten druhý už méně a při samotném závodu mnozí kolabovali. Řeč je o prvním ročníku soutěže Hasičský permoník.
Konal se v Sokolově a sjeli se na něj hasiči z celé republiky a z německého Klingentalu. Také Chebsko se nenechalo zahanbit. V kategorii mladších dětí se představili mladí hasiči z Plesné, v kategorii starších závodili chlapci z Plesné a Skalné, mezi muži od 18 do 34 let bojovali hasiči z Plesné, Mnichova a profesionálové z Chebu.

„Disciplíny vycházejí ze zkušenosti mužů, kteří již podobnou soutěž absolvovali,“ uvedl Jan Fedorko, jednatel pořádajícího Sboru dobrovolných hasičů Sokolov. „Pokud bude zájem, určitě uspořádáme i další ročník.“

Na přípravě pracoval tým lidí už od října loňského roku a nebýt sponzorů, těžko by dokázal uspořádat tak velkou akci, která trvala celý den.
Nejvýrazněji se do paměti zapsal Richard Kejmar z Plesné. Mezi muži do 34 let startoval jako druhý a na dlouho byl také druhý z těch, kdo vyběhli po náročných disciplínách na zemi (160 ran kladivem, motání hadic, přeskok před dvoumetrovou překážku, tahání dvacetikilogramového barelu na lešení jen rukama, přesunutí osmdesátikilogramové figuríny) ještě na vrch kostelní věže. To vše v kompletním zásahovém obleku, s dýchacím přístrojem na zádech a s kyslíkovou maskou na obličeji.

„Bylo to náročné a já trénoval jen měsíc, příště musím začít dřív,“ řekl po závodě Richard. „Uprostřed schodů už jsem myslel, že to nedoběhnu.“ Jeho bratr Michal, který startoval s číslem tři, závod nedokončil. „Jsem trochu zklamaný,“ poznamenal mladý hasič, který při tahání figuríny ztrácel pevnou půdu pod nohama. „Když bude čas, natrénuji na další ročník,“ dodal. Nebyl ale sám, koho si museli vzít do péče zdravotníci. Přesto všechno ale vládla skvělá atmosféra, přítomní diváci svým křikem a potleskem povzbuzovali všechny, kdo se objevili na trati. „To hodně pomůže,“ poděkoval za přízeň hasič Ondra Šmat ze Skalné.

Titul permoníka putoval v kategorii mužů do 34 let do Vlašimi Radku Kladivovi a v kategorii nad 35 let do Karlových Varů Romanu Krumphanzlovi.