Vdeníku Právo se objevily mimo jiné tyto informace:

„Podle ekonomických analytiků by se však hledání, jak snížit výdaje, mělo zaměřit zejména na tři tisíce zaměstnanců, kteří tvoří řídící a organizační složku Hasičského záchranného sboru. Hasičů, se kterými se setkáváte při požárech, je totiž v republice šest tisíc. Poměr jeden úředník na dva hasiče je podle analytiků pozoruhodný.“

Na toto vyjádření reagovalo generální ředitelství HZS ČR. „Nevíme, odkud autor článku informace čerpal, protože jsou zcela mimo reálná čísla. Shrňme si pro názornost základní personální data HZS ČR. U sboru je k 1. únoru 2012 9 147 příslušníků, z toho je 6 419 výjezdových hasičů,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství Nicole Zaoralová.

„Řídící složku tvoří něco málo přes 700 příslušníků v celém Hasičském záchranném sboru ČR. Lze předpokládat, že autor dospěl k číslu tři tisíce řídících úředníků tak, že od celkového počtu příslušníků HZS ČR (9 135) odečetl počet zásahových hasičů (6 419). Z toho na první pohled vyplývá, že při těchto kupeckých počtech by všichni ostatní příslušníci, kteří by nebyli výjezdovými hasiči, museli nutně být řídícími úředníky,“ vypočetla.

„Sbor netvoří pouze výjezdoví hasiči, přestože jsou nejvíce vidět, ale na druhou stranu jsou zde i odborníci z oblasti civilní ochrany, krizového řízení a výkonu státního požárního dozoru, kteří plní úkoly na základě příslušných zákonů. V neposlední řadě nelze opomenout ani činnost operačních středisek, jejichž operátoři obsluhují linky pro příjem tísňových volání,“ dodala.