Novou fasádu v letošním roce získá historická budova hasičské zbrojnice na Poštovním náměstí v Aši. Před dvěma lety se podařilo úspěšně dokončit rekonstrukci prvního patra vnitřních prostor, a ašská radnice tak chce nyní zlepšit i její ´kabát´. Celkem na rekonstrukci půjdou téměř čtyři miliony korun.

„Rada města Aše po projednání schválila výsledek výběrového řízení v rámci projektu Setkání a výstavy projekt přeshraniční spolupráce muzeí Mylau a Aš oprava historické fasády," uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Celá rekonstrukce objektu hasičské zbrojnice je součástí přeshraničního projektu. V německém městě Mylau byly zrekonstruovány a vyčištěny vnitřní a venkovní prostory tamního hradu, který je od konce roku opět otevřen veřejnosti. Ašská radnice se v roce 2013 zavázala v rámci projektu zužitkovat několik let nevyužívanou hasičskou zbrojnici.

„Na objektu bývalé hasičské zbrojnice na Poštovním náměstí bude opravena kompletně celá fasáda. Oprava je částečně podpořena dotací z programu Cíl 3. Usnesením rady města byl schválen výsledek výběrového řízení na zhotovitele, který fasádu opraví za 3,9 milionu korun včetně daně," informoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Fasáda domu, včetně průchodu z Poštovního náměstí do Hlavní ulice, bude opravena ve spolupráci s památkáři, protože objekt ´hasičárny´ je od roku 2009 památkově chráněn.

„Požadavkům památkářů bude přizpůsobena i barevná kombinace na fasádě, která bude provedena v odstínech světle šedivé a cihlově červené. Obnoveny budou také cenné detaily, jako jsou lampy na fasádě," vysvětlil průběh úprav Milan Vrbata s tím, že práce na budově začnou v nejbližších týdnech.

První patro hasičské zbrojnice se před dvěma lety přeměnilo na výstavní prostory, společenský a audiovizuální sál. Během několika měsíců, kdy rekonstrukce trvala, v budově přibyl například výtah.

Stavební firma odstranila ze všech prostor prvního patra zděné příčky.

„Tím se místnosti vrátily do původních velikostí," informoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „Stavebníci pak vyměnili instalace, například rozvody vody, elektro, topení a odpady. Postavili výtah, který zajistí bezbariérový vstup do patra z průchodu domu, a zrekonstruovali sociální zařízení," vyjmenoval Vrbata. Kromě výše jmenovaného se v budově dokončilo také restaurování historicky cenných předmětů, původního dřevěného nábytku anebo vitrážových oken.