Historický dům v Dolním Žandově, zvaný též 'pevnost', se dočká dalšího zvelebení. Tentokrát se Dolnožandovští pustí do renovace vnitřních prostor proto, aby mohla budova sloužit široké veřejnosti.

„Obec budovu již několik let systematicky obnovuje," přiznala starostka Dolního Žandova Eliška Stránská. „V roce 2009 se uskutečnila výměna střešní krytiny, aby se zajistila stabilizace objektu a zabránilo se tak dalšímu chátrání, v roce 2010 jsme vyměnili dřevěná okna a v loňském roce došlo k obnově chodby, ve které jsou ve vitrínách vystaveny exponáty. Renovace se dočkalo také sociální zařízení," upřesnila.

Veškeré práce na historickém domu stály do dnešního dne více než pět set tisíc korun.

Historicky významný dům s číslem popisným 40 patří mezi kulturní dědictví obce Dolní Žandov. Nachází se přímo na náměstí pod kostelem sv. Michala a v minulosti sloužil k různým účelům. Chvíli byl využíván jako kasárna, později finanční úřad, jednotřídka a později dvoutřídka základní školy. V padesátých letech 20. století zde sídlil místní národní výbor. Postupem času prošel mnoha přestavbami.

„Letos projekt počítá například s obnovou vstupních vrat, omítnutím stěn, výmalbou, položením dlažby a obnovou svítidel," upřesnila Stránská.

Na celou akci jde v rámci 5. Výzvy Strategického plánu Leader pro období 2009 - 2013 Místní akční skupiny MAS 21, o. p. s., z Programu rozvoje venkova ČR 172 tisíc korun.