V ašském muzeu na Mikulášském vrchu je k vidění několik desítek snímků, které se váží k železnici mezi Aší a Hofem. Právě v těchto dnech totiž uplynulo 150. výročí trati železnice z Aše do Oberkotzau. Navíc česká i německá strana v tuto chvíli pracují na znovuzavedení vlakové dopravy.

„Kdysi to byl velmi významný počin, dnes jen údaj zaznamenaný ve výčtu historických dat našeho města. Řeč je o trati spojující Aš s Chebem a Hofem," okomentoval výstavu v ašském muzeu tiskový mluvčí města Aš Milan Vrbata.

Železnice byla slavnostně uvedena do provozu 1. listopadu 1865.

A právě toto výročí připomíná zmíněná výstava, kterou si pro obyvatele Aše připravil Spolek přátel nádraží Oberkotzau e.V.," poznamenal mluvčí.

Na 20 panelech jsou ke zhlédnutí fotografie a další dokumenty vztahující se k výstavbě a celé historii železnice mezi Chebem, Aší, Oberkotzau a Hofem.

„V katalogu, který byl k výstavě pořízen, se lidé dozvědí mnoho historických dat, včetně jmen osob, které se o trať, jež ve své době velmi napomohla hospodářskému rozvoji celého Ašska, zasloužily. Její osud nezpečetila jen 2. světová válka a rozdělení Evropy na dva světy, ale také rozvoj automobilové dopravy, které železnice nebyla schopna konkurovat," vysvětlil Milan Vrbata.

Trať byla využívána pro nákladní dopravu až do května 1995, poté tudy už neprojel žádný vlak. Na konci 90. let přišli ašští zastupitelé s prvním návrhem na opětovné zprovoznění trati z Aše do Selbu a z Chebu do Hofu. Po 18 letech snažení se letos lidé v regionu dočkají, po celkové rekonstrukci má dojít k jejímu znovuotevření v prosinci tohoto roku. Výstava bude k vidění až do 28. června letošního roku.