Právě tento týden oslaví Stanislav Wintr z Chebu své sedmdesáté narozeniny. Ačkoliv pracoval dlouhá léta 'na hygieně', široká veřejnost ho zná především díky jeho knihám. Ta poslední nese název Úlohy a hádanky pro kamarády.

První kniha vyšla Stanislavu Wintrovi teprve před deseti lety. Od té doby ale napsal již deset publikací, a to převážně s historickou tematikou. Jeho oblíbeným námětem je postava Napoleona Bonaparta, kterému věnoval celou pentalogii. „Mnozí se mě ptají, proč zrovna Napoleon," popisoval Stanislav Wintr, rodák ze Starého Plzence. „V mládí jsem jako každý kluk hledal svůj vzor. Ve škole jsem se dozvídal, že by jím měl být Lenin, Stalin nebo třeba Gottwald," popisoval s úsměvem na tváři a podotkl, že hned věděl, že to nepůjde. „Pak jsem si přečetl knihu o Napoleonově životě a ten mě okouzlil." V knihách se tak zaměřuje nejen na svého oblíbence, ale také jeho soupeře, spolupracovníky nebo třeba rodinu. Za svoji v pořadí pátou publikaci s názvem Napoleon Bonaparte a jeho soupeři obdržel dokonce v roce 2007 prestižní ocenění Klubu autorů literatury faktu Obce spisovatelů, Cenu Miroslava Ivanova. V dalších knihách se věnoval ale také třeba svému dalšímu favoritovi, Giuseppu Verdimu. Na období normalizace se zaměřil pak v knize Chebsko za soumraku.

Poslední publikace je ale zcela o něčem jiném. Výmluvný je již její název Úlohy a hádanky pro kamarády. „Různé rébusy jsem sbíral od mládí," vysvětlil autor s tím, že má ještě nějaké v zásobě. „Jsem moc rád, že se vydání ujala chebská městská Nadace Schola Ludus," poděkoval.

Knihu je možné koupit v chebském Turistickém infocentru a každá chebská základní škola získala padesát jejích výtisků.