Uvedli to po nedělním jednání představitelé Místních. Zároveň se zavázali respektovat výsledek ankety mezi kandidáty hnutí z minulého týdne, z něhož mimo jiné vzešlo i přání nezůstávat v opozici a jednat o možné koalici.

„Předložená výzva je v souladu myšlenkou na vytvoření široké koalice demokratických subjektů. Hnutí Místní a SNK1 ji společně předložili před více než týdnem poté, co velké politické strany nebyly opakovaně schopny situaci řešit. Jednání o široké koalici je tedy jedinou možnou cestou jak odblokovat tuto patovou situaci," zdůvodňují své rozhodnutí Místní.  

Návrhy předložené hnutím STAN a Piráty budou podle Místních následně postoupeny k diskusi jejich kandidátům. „Všichni zvolení zastupitelé za hnutí Místní budou i nadále vystupovat v jednáních o vzniku nové koalice jednotně a jsou připraveni pomoci našemu kraji k tomu, aby měl v co nejkratší době stabilní vládu," dodává vedení hnutí Místních.

V současné době má STAN s KOA a Piráty, k nimž se přidal jeden ze zvolených zastupitelů VOK, celkem 15 mandátů. Hnutí ANO (13 mandátů) se spojilo s ODS, která do voleb kandidovala v koalici s KDU-ČSL a s jejími čtyřmi mandáty má 17 mandátů. Ani po spojení se dvěma zastupiteli z VOK a jedním z SNK1 ale nedá dohromady potřebnou třiadvacetičlennou koalici v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu.  

DVORSKÝ MOST je v havarijním stavu a do dvou let bude odstraněn. Město si tak od dopravních komplikací kvůli uzavřeným mostům neoddychne. Foto: Deník/Jana Kopecká
Demolice Dvorského mostu začne až na jaře příštího roku