„Že se v květnu a červnu sem tam objeví třicítka, to není nic neobvyklého. Aby se ale rtuť teploměru vyšplhala až ke 34 stupňům, to je naprosto neobvyklé," říká Kovařík.

Region podle jeho slov zažívá tropické období. Zajímavostí je, že si do statistik bude zřejmě moci zapsat i tropickou noc. „V noci na včerejšek se nejvyšší teplota v regionu pohybovala kolem 19 stupňů. Pokud by se zvýšila ještě o stupeň, zažili bychom tropickou noc," poukázal.

Tropické počasí vyhnalo včera opět lidi k vodě. I zahrady byly plné lidí, kteří se osvěžovali v bazénech. Fronty se tvořily i u stánku se zmrzlinou. „Od pondělka jsem se nezastavila," hlásila zmrzlinářka v Sokolově. To zahrádkář Ivan Cetl nechal práce a raději si užíval ve vodě. „Chtěl jsem dodělat novou pergolu, ale práskl jsem s pilou a kladivem a relaxoval u bazénu. V takovým horku se snad ani dělat nedá," řekl.

Tropické počasí už ale končí. V následujících dnech se rtuť teploměru vyšplhá maximálně ke čtyřiadvacítce. Očekávají se i bouřky z tepla. „Připravit se musíme na celkem proměnlivé počasí. Bude polojasno, s teplotami 20 až 25 stupňů. Přeháňky se budou tvořit z horka," doplnil Kovařík.