Od příštího roku se totiž Mariánky připojí k Plzeňské a Karlovarské kartě a elektronický odbavovací systém nahradí pokladničky i papírové kupony.

Hotovostní platby sice se spuštěním nového systému zůstanou, ale cestujícím se příliš nevyplatí. „Budou diferencovány cenou. Budou vyšší než u bezhotovostní platby mariánskolázeňskou kartou nebo klasickou bankovní kartou," informoval starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák. Základní jízdné v MHD je dvanáct korun. Tolik bude stát i příští rok jak v bezhotovostní, tak hotovostní platbě. Kde už se nevyplatí hotovost, je přestupní jízdenka na čtyřiadvacet hodin. Zatímco bezhotovostně bude stát maximálně šestatřicet korun, hotovostně vyjde cestujícího na padesát korun.

Mariánské Lázně se rozhodly zavést nový odbavovací systém z důvodu zastaralého stávajícího systému. „Dosluhující hotovostní automaty mají navíc omezené využití," uvedl Petr Třešňák s tím, že zatím se budou čipové karty vydávat u přepážky dopravního podniku. „Podávání žádostí o karty bychom mohli spustit už v říjnu," podotkl starosta. „Prvních dva a půl tisíce karet budou mít cestující zdarma a hradit je bude město."

Nový odbavovací systém bude spuštěný nejpozději v prvním trimestru příštího roku a mariánskolázeňskou kasu vyjde na přibližně 1,3 milionu korun.