V centrum všech mykologů nejen z regionu se o víkendu promění Mariánské Lázně. Uskuteční se zde totiž tradiční velká výstava hub, pořádaná Mykologickým klubem (MK) Slavkovský les ve spolupráci se Správou chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les. Tato expozice darů lesa každý rok obvykle láká tisícovky hostů nejen z Karlovarského kraje. Ti pravidelně obdivují přes 300 druhů hub.

„Akce se odehraje v budově Správy CHKO v Mariánských Lázních naproti hotelové škole," lákal předseda MK Slavkovský les Jiří Pošmura z Chebu. „Hosty přivítáme v sobotu od 9 hodin do 17 hodin a v neděli od 9 hodin do 16 hodin," upřesnil.

Pro příchozí organizátoři opět připravili oblíbenou degustaci houbových specialit. „Zájemci se mohou těšit na různé dobrotky. Nabídneme tradičně oblíbené výrobky, jako je houbový salát, houbové pečenáče, houby v sladkokyselém nálevu a karbanátky," pomlaskával si houbař kulinář Pošmura.

Jeho kolega z MK Slavkovský les Pavel Syřiště slibuje i nějaké raritky. „Ty máme už z akce ´Mapování hub´, kterou jsme připravili týden před výstavou. Obdivu se bude těšit například liška Friesova, hřib medotrpký, korálovec bukový, voskovky, šťavnatky, ucháč čepcovitý, jamkatý i kukmák příživný," popisoval Syřiště a dodal, že letos přichystali novinku, a to že se účastníci budou moci podívat na některé druhy hub i pod mikroskopem.

„Rovněž jsme připravili vědomostní kvíz pro děti za malou odměnu, který se nám osvědčil na výstavě hub pro Lesy České republiky," vyzdvihl předseda MK Jiří Pošmura.